Paštika z vepřových jater s pistáciemi
Dnes pro změnu zase masový recept – paštika! Když čekáte velkou masožravou návštěvu, můžete si ji připravit dopředu, vepřová játra vyměnit třeba za kuřecí, proložit bažantími prsíčky, nebo naloženým kuřecím masem, pistácie nahradit mandlemi nebo brusinkami… Prostě si trochu pohrát.
pro formu na biskupský chlebíček
500 g vepřových jater
400 g vepřové krkovice
200 g uzené vepřové krkovice
150 g vyloupaných pistácií
1 vejce
1 rovná polévková lžíce paštikového koření (4 épices, směs bílého pepře, zázvoru, muškátového květu a mletého hřebíčku, ode všeho jeden díl)
lístky ze dvou snítek tymiánu
5 cl koňaku
5 cl portského vína
4 bobkové listy
sůl, pepř
plátky sádla nebo tenoučké plátky pancetty na vyložení formy
Játra očistíme, odkrojíme si z nich několi tenkých plátků, které opepříme a dáme stranou. Zbytek, stejně jako maso, nakrájíme na kostky a dáme do mísy. Směs zalijeme portským a koňakem a necháme odležet asi 2 hodiny. Rozmixujeme nebo pomeleme najemno (podle toho, jak zrnitou chceme paštiku mít, maso pomleté jemněji lépe drží tvar). Do pomletého masa dáme vejce, osolíme, opepříme, přidáme tymián a paštikové koření, pistácie a dobře promícháme. Ochutnáme opatrně, dochutíme případně a směs úhledně vložíme do chlebíčkové formy, vyložené pancettou nebo sádlem. Navrch zapíchneme bobkové listy a vložíme do trouby, zahřáté na 200°C, do vodní lázně a pečeme asi 2 hodiny. Necháme ve vodní lázni vychladnout. Přikryjeme a necháme nejméně 48 hodin rozležet.
Podáváme s pečenými zázvorovými hruškami (recept bude někdy příště), brusinkami nebo višňovou omáčkou.
Dobrou chuť!
Sdílej Štítky