Pečená letní zelenina s majoránkou


A dnes překvapivě dva recepty, protože spolu tak nějak souvisí. K pstruhovi po mlynářsku se totiž krásně hodí pečená zelenina a ta dnešní byla tak překvapivě dobrá, že jsem se rozhodla ji zaznamenat pro budoucí generace. Dostala jsem už letošní čerstvou českou hokkaidó dýni a hned, jak jsem ji viděla, jsem si ji představila pečenou s česnekovým máslem. Pak k ní přibyla ještě rozkošná mladá řepa a nové brambory a jako třešinka na dortu kadeřávek, který se při pečení promění v kadeřávkové chipsy (ovšem některým strávníkům nejede pod vousy, takže opatrně s ním). Tady je recept:

Pečená letní zelenina s majoránkou

1 malá letní dýně hokkaido
pár nových brambor
2 bulvy mladé červené řepy
2 čerstvé červené cibulky
2 listy kadeřávku (nemusí být)

několik snítek čerstvé majoránky
drcený kmín
paprika
sůl, pepř

olivový olej
máslo
2 stroužky mladého česneku

Troubu rozehřejeme na 190°C. Plech vyložíme pečicím papírem a lehce pokapeme olivovým olejem. Brambory vložíme ve slupce do vařící osolené vody s přidáním kmínu a libečku (máme-li) a vaříme 15 minut. Necháme vychladnout (brambory, ne troubu!).

Zeleninu omyjeme, dýni rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na silnější půlměsíčky. Řepy oloupeme a nakrájíme také na půlměsíčky. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme rovněž na půlměsíčky. Všechnu zeleninu vyrovnáme na plech, pozor, s řepou zacházejte vždycky až jako s poslední, jinak budete mít všechno růžové! Osolíme, opepříme.

V kastrůlku rozpustíme máslo, až začne po okrajích mírně hnědnout, odstavíme a vmícháme rozmačkané stroužky česneku. Zeleninu na plechu potřeme česnekovým máslem, z obou stran, použijeme malou lžičku nebo štěteček, mašlovačku. Posypeme paprikou a drceným kmínem podle chuti, poklademe snítkami majoránky a kolečky cibule a dáme péct. Pečeme nejdřív asi 12 minut, pak zeleninu opatrně obrátíme (opatrně proto, abychom zase neměli všechno růžové od řepy) a dopečeme nejlépe na horkovzduch dalších zhruba 20 minut. 12 minut před koncem pečení přihodíme na plech kadeřávek. Podáváme jako přílohu k pečené rybě, třeba  k pstruhovi po mlynářsku, nebo jako samostatný chod s jogurtovou omáčkou.

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář