Perníčky

které nemusíte dělat tři měsíce dopředu


PerníčkyPo letech zkoušení a pokusů jsem se dopracovala k receptu na perníčky, které druhý den po upečení neztvrdnou, ale zůstávají měkké pořád, pořád, pořád. Myslím, že to dělají žloutky v těstě – dřív jsem do perníčků dávala vejce i s bílkem, přidávala a ubírala mouku, med, tuk… a perníčky se daly jíst tak o Velikonocích. Letos jsem upekla na konci listopadu a perníčky se dají jíst bez potíží každý den. Tady je recept:

650 g hladké mouky (dala jsem třetinu celozrnné a zbytek pšeničné světlé)
110 g medu
200 g cukru
100 g másla
4 žloutky
2 lžičky perníkového koření
špetka anýzu navíc
2 kávové lžičky jedlé sody
1 lžíce kakaa (jen, když chcete perníčky tmavší, jinak můžete vynechat)

trochu mléka nebo rumuPerníčky

Vejce, med, cukr, povolené máslo, koření a sodu rozmícháme v míse. Postupně zapracováváme mouku. Pokud je těsto stále drobivé, přidáme po částech pár lžic mléka nebo rumu. Přendáme si těsto na pomoučený vál a propracováváme rukama, až nám vznikne hladká hmota, ze které uděláme kouli a necháme do druhého dne v chladnu odležet.

Druhý den rozehřejeme troubu na 180°C. Těsto po částech rozválíme na placku silnou cca 0,5 cm. Vykrajujeme perníčky a pečeme 7-8 minut. Po upečení potřeme karamelovou vodou (dvě lžíce cukru svaříme na tmavý karamel a rozředíme vodou).

PerníčkyZdobíme cukrovou polevou: 1 bílek ušleháme  na tuhý sníh, přidáme lžičku solamylu, pár kapek citrónové šťávy a cukr moučku podle potřeby. Šleháme nejméně deset minut, až metličky zanechávají ve směsi pevnou stopu. Polevou lžící naplníme pevnější igelitový sáček, ne mikroténový, ten při zdobení zaručeně praskne (vyzkoušeno), ustřihneme opatrně růžek a pytlík nahoře zavážeme. Nejlepší na zdobení perníčků bývaly pytlíky od mléka, ale ty si asi nikdo doma neschovává. Polevu necháme dobře zaschnout a uložíme do hermeticky uzavřené krabice a do chladna.

PerníčkyPak už jen doufáme, že nějaké zbydou na Vánoce.

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář