Perník z žitné mouky

Perník z Remeše neboli pain d´épices de Reims


Remešský perník IVPerník je má oblíbená sladkost. Nejradši mám perníky jen tak, suché, bez krémů a zavařenin. Jako je tenhle perník z žitné mouky. Kdo chce, může si ho ale namazat marmeládou, džemem, nutellou, namáčet do čokolády, opékat nasucho jako topinku a podávát s paštikou, použít ho jako základ pro výrobu nějakého jiného dezertu (taková perníkovo-čokoládová charlotta…), no zkrátka je opravdu variabilní a jeho příprava je jednoduchá. A pokud žitnou mouku vyměníme za pšeničnou, přidáme vejce a cukr, máme perník dijonský. Ale to je trochu jiná záležitost, recept přijde někdy příště, přece jen Vánoce se blíží! Tak konečně k receptu:

na chlebíčkovou formu cca 27 x 9 cm

250 g žitné mouky
250 g medu
200 ml mléka
1 sáček prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
2 kávové lžičky perníkového koření
1/2 kávové lžičky mletého anýzu
hrst rozinek nebo brusinek, může být i konfitovaná pomerančová kůraRemešský  perník III

máslo a hrubá mouka do formy

Remešský  perníkVe velké míse smícháme med a teplé mléko. Po troškách vmícháme mouku. Dobře promícháme a necháme 2 hodiny odpočívat v lednici.

Troubu rozehřejeme na 160°C. Hranatou chlebíčkovou formu o rozměrech cca 27 x 9 cm pořádně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Do směsi mouky, medu a mléka vmícháme prášek do pečiva, sodu, rozinky  a koření, pečlivě promícháme. Těsto je trochu tužší, takže ho přemluvíme a přemístíme gumovou stěrkou nebo vařečkou do formy. Formu shora přikryjeme pruhem papíru na pečení, lehce namočeném a pečeme 45 minut. Zkusíme do těsta zapíchnout špejli, vytáhneme-li ji suchou, je perník upečený. Pakliže je špejle olepená těstem, prodloužíme dobu pečení.

Remešský  perník IIDobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář