Plněný lilek „Imam bayildi“


Další lilkový recept. Podle historické skazky název pokrmu  „Imam bayildi“ vznikl proto, že nějaký dávný turecký imám omdlel blahem při konzumaci tohoto jídla. Věřte nevěřte, prostě se to tak jmenuje…

pro 4 strávníky

2 střední lilky
400 g krájených rajčat v plechovce i se šťávou
1 cibule (přidala jsem ještě dvě mladé zelené)
4 stroužky česneku
2 hrsti tmavých rozinek, namočených v čaji, odkapaných
1 kávová lžička skořice
1 bobkový list
tymián podle chuti
1 kávová lžička cukru
sůl, pepř
sekaná petrželka
olivový olej

Lilky rozkrojíme podélně napůl, nožem nakrojíme dužinu asi centimetr kolem dokola obvodu a lžičkou dužinu vydlabeme do misky. Lilky pak uvnitř nakrojíme křížem nožem, aby zbylá dužina dobře nasákla omáčku. Vydlabanou dužinu nakrájíme na drobné kousky.Imam bayildi

Na pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje, orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, přidáme dužinu z lilku, koření a cukr a  chvíli zase restujeme. Pak osolíme, opepříme, zalijeme rajčaty i se šťávou, přidáme trochu vody a dusíme asi 20 minut. Přidáme rozinky, dusíme ještě asi 5 minut, ochutnáme, dosolíme případně.

Troubu rozehřejeme na 180°C.

Vydlabané lilky naplníme směsí (bobek vyjmeme), položíme na vymaštěný plech a pečeme tak 30 minut. Do trouby při pečení dáme malý hrnek s vodou, lilky zvenku neztvrdnou.
Lilek Imam bayildi
Podáváme s bagetou, plackou, rýží, pokapané dobrým olivovým olejem, já jsem udělala ještě česnekovo-mátovou jogurtovou omáčku: jogurt osolíme, vmícháme utřený česnek a natrhanou mátu a necháme v chladnu uležet. Pili jsme k tomu Irsai Oliver od Vladimíra Tetura a bylo to skoro dokonalé, leč nikdo neomdlel.
Lilek Imam bayildi

 

 

 

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář