Plněný lilek M´Hammar


Lilek m´hammarDnešní recept pochází z Tuniska. Plněný lilek M´Hammar se dá jíst jako samostatné jídlo se salátem, nebo krásně poslouží jako příloha třeba ke kuličkám z mletého masa, dušeným v rajčatové omáčce, náplň je totiž díky chlebu podobná nádivce, zkrátka je taková mírně knedlíkovitá :-).

Pro 4 – 5 strávníků

2 lilky
1 brambor střední
1 cibule
1 stroužek česneku
hrst nasekané petrželky
2 kávové lžičky sladké papriky
2 malá vejce
200 g bílého chleba
400 ml vývaru
hrubá sůl
sůl, pepř
olivový olej

200 g sekaných rajčat z plechovky
1/2 kávové lžičky harissy nebo špetka chilli
1 stroužek česneku

Lilky rozkrojíme podélně napůl a vydlabeme dužinu tak, aby nám zůstala jen tenká skořápka ze slupky. Dužinu dáme do cedníku, prosypeme hrubou solí a necháme 30 minut vypotit. Chléb nakrájíme na kostičky a zvlhčíme vývarem.

Lilek m´hammarCibuli a česnek nakrájíme nadrobno, brambor na kostičky. V kastrůlku zahřejeme olej, chvilku restujeme cibuli a česnek, jen lehce, bez zabarvení, přidáme brambor, papriku a petrželku, podlijeme troškou vody, osolíme a vaříme, dokud není brambor měkký a všechna voda odpařená. Okořeníme římským kmínem a pepřem. Přidáme dužinu z lilků, kterou jsme mezitím vymačkali a opekli na trošce oleje, a vymačkaný chléb. Rozmělníme vidličkou. Přidáme rozšlehaná vejce, rozmícháme. V náplni mohou zůstat kousky, je to tak dokonce lepší.

Troubu rozehřejeme na 210°C.

Do vymaštěné zapékací misky rozmístíme misky z vydlabaných lilků, osolíme a opepříme vnitřky. Naplníme směsí, okolo lilků nalijeme rajčata, rozmíchaná s rozmačkaným česnekem, harissou nebo chilli a solí, pokapeme olivovým olejem a pečeme 30 – 40 minut.

Podáváme se zeleným salátem, vypečenou rajčatovou omáčkou a jogurtem, rozmíchaným s trochou citrónové šťávy, solí, česnekem a mátou. Lilek m´hammar

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář