Polární chléb


Polární chlébRecept na polární, švédský nebo také laponský chléb je první částí dnešního dvojreceptu. Různých chlebů není nikdy dost, tenhle se navíc svou povahou liší od všech, které zatím znám. Přirovnala bych ho k takovému chlebovému lívanci :-). Hodí se dobře pro další  použití – na obložené chleby, sendviče nebo na stavění sendvičových dortů třeba.

na 10 kulatých chlebů (vykrojených kruhem o průměru 8 cm)

250 g polohrubé mouky
125 ml vody
10 g čerstvého droždí
1 kávová lžička cukru
1 kávová lička soli
50 g tučné kysané smetany

Droždí rozpustíme v50 ml vlažné vody, přidáme cukr a lžičku mouky.

Do mísy dáme mouku, zbytek cukru, sůl, promícháme, přidáme vzešlý kvásek a smetanu. Dobře propracujeme těsto, musíme získat hladkou kouli, která se nelepí na stěny mísy. Propracováváme buď v robotu, nebo ručně, ale můžeme použít i program v domácí pekárně. Těsto necháme kynout asi 1,5 hodiny.

Polární chlébZnovu propracujeme, na vále těsto rozválíme a vykrájíme 10 kulatých chlebů (poslední placka asi nebude úplně kulatá, protože jen vytvarujeme zbytky těsta po vykrajování do zhruba kulaté placky. Přendáme placky na plechy, vyložené papírem na pečení, necháme ještě 30 minut kynout. Potom propícháme pravidelně v linkách vidličkou.

Rozehřejeme pořádně nepřilnavou pánev. Když je opravdu dobře nahřátá, položíme na ni placky propíchanou stranou dolů a propícháme i druhou stranu. Pečeme pár minut po obou stranách. Chléb nesmí být dohněda opečený, jen lehce zabarvený. Polární chléb

Necháme vychladnout na mřížce. Používáme jako přílohu, rozříznuté na obložené chleby nebo jako základ pro sendvičový dort. Polární chlébDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář