Polévka z pečené dýně s kuřetem a mungo fazolemi


Polévka z pečené dýněNerada vyhazuji zbytky. A podle dávného výroku mého syna, totiž že když jsou dobrý zbytky,  je dobrý i jídlo,  jsem postupovala i tentokrát. Po zapečených máslových dýních mi zbyly ty máslové dýně. Upečené. Nádivka tatam. Oloupala jsem ty vydlabané zbytky a přemýšlela, co s nimi. Po pohledu do lednice začalo být jasněji. Kuřecí stehna, maličká cuketa, ve špajzu roztomilé mungo… Inspirace se dostavila a vznikla tahle polévka z pečené dýně. Pokud zbytky pečené dýně nemáte, vyrobte si je upečením jakékoliv dýně s trochou olivového oleje, tymiánu, soli a pepře. Tady je recept:

Polévka z pečené dýněPolévka z pečené dýně s kuřetem a  mungo fazolemi

na 5 – 6 porcí

300 g zbylé pečené dýně
1 malá cuketa
4 kuřecí horní stehna
100 g suchých mungo fazolek
1 cibule
1 rajče
2 kávové lžičky ras-el-hanout
2 tobolky kardamomu
2 bobkové listy
pár lístků bazalky (nemusí být)
sůl, pepř
olej
200 ml bílého jogurtu

V hrnci rozehřejeme olej, rychle orestujeme cibuli, přidáme ras-el-hanout, nakrájené rajče a osolené a opepřené maso a chvilku opékáme. Pak zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené, přidáme kardamom, bazalku a bobkový list a vaříme asi hodinu, hodinu a půl, až je maso úplně měkké. Maso vyjmeme na talíř a necháme stranou.  Pokusíme se z vývaru vylovit kardamom, ale pokud se to nepovede, necháme ho, ať se vznáší v hlubinách.

Mungo propláchneme a vaříme v osolené vodě 25 minut. Scedíme a propláchneme.

Dýni nakrájíme na kostky, stejně tak cuketu. Obojí přidáme do vývaru a vaříme asi půl hodiny. Přidáme do polévky jogurt a rozmixujeme dohladka. Do polévky natrháme uvařené maso, vsypeme fazolky. Kdo chce, přidá si pár kapek citrónové šťávy. Polévka z pečené dýně

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář