Polocelozrnné bagety


Dnes recept na vláčné bagety, s těstem spíš žemlového typu, takže klidně z něj udělejte malé bochánky, rohlíky, banketky, mouku můžete dát jen světlou, nebo naopak jen celozrnnou, přidat semínka, před pečením potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat sušenými bylinkami… Zadělávám těsto v domácí pekárně, pokud ho budete chtít dělat ručně, postupujte tradičně, nejdřív si nechte vzejít kvásek v troše vody, přidejte k mouce spolu s ostatními surovinami (máslo by mělo být povolené, ne rozpuštěné) a vypracujte vláčné těsto. Na teplém místě nechte hodinu a půl vykynout.

Na 3 velké nebo 6 malých baget

200 g teplé vody (ne moc teplé)
350 g hladké mouky pšeničné světlé
350 g hladké mouky pšeničné celozrnné
2 rozšlehaná vejce
30 g povoleného másla
2 polévkové lžíce cukru
1 kávová lžička soli
2 1/4 kávové lžičky sušeného droždí

Všechny přísady dáme do mísy domácí pekárny, v pořadí voda, vejce, máslo, mouka prosátá se solí, cukr, droždí a necháme si vypracovat těsto. Když těsto vykyne, přeložíme si ho na pomoučený vál, rozdělíme na tolik dílů, kolik budeme chtít chlebů, každý kousek rozválíme válečkem na placku, kterou smotáme podélně a upravíme do tvaru bagety.Bagety Zvrchu trochu sploštíme. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Bagety
Troubu rozehřejeme na 230°C. Na dno položíme prázdný pekáč.

Vykynuté bagety potřeme slanou vodou, porpášíme moukou, mákem a hrubou solí, nařízneme několikrát podélně nožem a vložíme do trouby. Do pekáče nalijeme asi půl litru vařící vody a pečeme bagety 8 minut při 230°C, pak zmírníme teplotu na 200 a dopečeme podle velikosti mezi 7- 12 minutami dozlatova.

BagetyNecháme kompletně vychladnout. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář