Pomazánka z pečených rajčat


Pomazánka z pečených rajčatDnešní recept je opět rajčatový. Rajčata jsou dnes všude. A je to dobře. Na rozdíl od jiných věcí, které jsou taky všude a dobře to není. Ale nebudu odbočovat. Pořád ještě je venku hezky a teplo a pořád ještě se dají pořádat pěkné dlouhé aperitivní večery a k takovému aperitivu se bude hodit pomazánka z pečených rajčat. Víc už mě nic nenapadá, takže tady je recept:

Pomazánka z pečených rajčat

500 g cherry rajčátek, nejlépe pevná soudkovitá
sůl
cukr
pepř
čerstvý tymián
bazalka
pár snítek fenyklu
olivový olej
balsamicový ocet
2 stroužky česneku
hrst pistácií nebo kešu oříšků

Troubu zahřejeme na 150°C.

Pomazánka z pečených rajčatRajčátka přepůlíme a poskládáme na plech vyložený papírem na pečení řeznou plochou nahoru. Poprášíme špetkou cukru, špetkou soli, rozmístíme mezi rajčata česnek pokrájený na plátky, poklademe pár snítkami tymiánu. Pokapeme balsamicovým octem a olivovým olejem. Umístíme do trouby a pečeme asi hodinu, pak troubu vypneme a rajčátka v ní necháme úplně vychladnout. Když to uděláte jako já, že je v troubě zapomenete celou noc, bude to úplně nejlepší.Pomazánka z pečených rajčat

Odstraníme z rajčat tymián (lístečky zkusíme otrhat a ponechat), přemístíme je do mixéru i s česnekem, přidáme oříšky, trochu olivového oleje, bazalku a rozmixujeme dohladka. Dochutíme, možná přikápneme trochu citrónové šťávy a mažeme na opečené toasty nebo promícháme s uvařenými těstovinami nebo přidáme k pečené rybě nebo si do pomazánky máčíme hranolky nebo
grissini nebo nakrájenou mrkev… Pomazánka z pečených rajčat

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář