Pomerančové profiterole


Pomerančové profiteroleDnes tu máme recept sezónní, ale sladký. Pomerančové profiterole z odpalovaného těsta. Pomeranče jsou teď na vrcholu, tak proč je nevyužít. Inspirace ke mně přišla zase z časopisu Fou de patisserie, ale musela jsem ho zjednodušit na polovinu úkonů :-). Vynechala jsem pomerančovou kořeněnou omáčku a krém odlehčila šlehačkou. Je to i tak moc dobré!

Pomerančové profiterole

Na odpalované těsto:
75 g vody
75 g mléka
špetka soli
75 g másla
90 g hladké mouky
3 vejce

Na pomerančovou náplň:
80 g mléka
140 g pomerančové šťávy
100 g rozšlehaných vajec
70 g cukru krupice
15 g Maizeny (nebo jiného škrobového prášku)
80 g másla
kůra z jednoho pomeranče, nastrouhaná
2 plátky želatiny
200 g šlehačky

pomerančová nebo citrónová marmeláda

Na pusinky:
2 bílky
60 g cukru krupice
50 g cukru moučky

Připravíme si pusinky. Troubu zahřejeme na 100°C. Bílky s cukrem krupicí rozmícháme, mírně zahřejeme ve vodní lázni a potom ušleháme na tuhý sníh. Nakonec lehce vmícháme moučkový cukr. Na plech, vyložený papírem na pečení, nastříkáme malé pusinky a pečeme, spíš sušíme cca hodinu a půl.Pomerančové profiterole

Na pomerančovou náplň svaříme mléko, pomerančovou šťávu a kůru a cukr. Mezitím si v misce ručně rozšleháme vejce a škrobovou moučku. Želatinu namočíme do studené vody. Svařenou pomerančovou směs nalijeme na rozšlehaná vejce. Vrátíme  do kastrůlku a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Mimo oheň přidáme máslo a želatinu, dobře rozmícháme. Přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu a necháme úplně vychladnout. Šlehačku ušleháme dotuha a část jí opatrně zamícháme do vychladlého krému. Naplníme zdobicí sáček a uložíme do lednice. Část šlehačky si necháme na dozdobení.

Troubu zahřejeme na 220°C.
Na těsto zahřejeme mléko, vodu, sůl a máslo k varu. Mimo oheň vsypeme všechnu mouku naráz a promícháme. Vrátíme na oheň a za stálého míchání sušíme asi 3 minuty. Odstavíme a necháme trochu zchladnout, než jedno po druhém vařečkou vmícháme vejce. Na plechy na pečící papír nastříkáme kuličky velikosti pingpongového míčku. Plech vsuneme do vyhřáté trouby a na deset minut ji vypneme. Pak ji znovu zapneme na 170°C a dopečeme 20 minut. Neotvíráme dvířka trouby!

Vychladlé profiterolky rozkrojíme napůl. Naplníme trochou krému, přidáme malou lžičku marmelády, znovu krém a přiklopíme. Na vršek dortíku nastříkáme  šlehačku, posadíme na ni pusinku a posypeme špetkou pomeračové kůry. Pomerančové profiterole

 

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář