Pomerančový koláč s mandlemi

Tarte à l’orange et aux amandes


Pomerančový koláčDnešní adept na vaši přízeň – pomerančový koláč s mandlemi – bohužel není úplně fotogenický. Je ale opravdu neobyčejně, a to zdůrazňuji, neobyčejně, dobrý! Zvlášť pokud použijete při přípravě krvavé pomeranče, které jsou teď v plné sezóně, budete skutečně a úplně fakt strašně moc překvapeni :-). Recept je ze starého čísla časopisu Cuisine et Vins de France.

Na koláčovou formu o průměru 25 cm

Na těsto:
200 g hladké mouky
110 g studeného másla nebo Hery
50 g mletých mandlí
1 vanilkový cukr
60 g cukru moučka
1 vejce
3 lžíce studené vody
špetka soli
kávová lžička strouhané pomerančové kůry

pomerančový koláčNa krém:
4 vejce
200 g cukru krupice
3 menší šťavnaté pomeranče (cca 150 ml šťávy)
180 g másla
80 g mletých mandlí
šťáva z půlky malého citrónu

Nejdříve připravíme těsto. Všechny přísady dáme buď do mísy robotu, nebo na vál a rychle zpracujeme na hladké těsto. Hned z něj vyválíme na pomoučené ploše kolo a vyložíme jím koláčovou formu. Okraje okrojíme a ze zbytků můžeme upéct sušenky. Těsto ve formě propícháme vidličkou a uložíme do na chvíli do mrazáku.

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Připravíme si náplň. Z dobře omytých pomerančů – já tentokrát měla krvavé, doporučuji, mají zvláštní chuť, která se dobře hodí k mandlím a hodně šťávy – ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. V kastrůlku rozmícháme vejce s cukrem, přilijeme pomerančovou a citrónovou šťávu, přidáme kůru a přivedeme za stálého míchání k varu. Snížíme teplotu a vaříme 10 minut. Pořád mícháme, jinak se nám na houstnoucím krému začnou dělat prskající bubliny a už se nám do míchání nebude chtít :-). Po deseti minutách odstavíme, mimo plamen vmícháme máslo, pokrájené na kousky a mleté mandle.pomerančový koláč

Směs nalijeme na připravený korpus a pečeme 40 minut. Pokud se nám ke konci pečení zdá, že se koláč moc barví, přikryjeme alobalem. Po upečení necháme vychladnout, nejlépe na mřížce, aby se koláč zespodu nezapařil a uložíme na hodinu do lednice nebo jinam do chladu. Podáváme studené, jen tak, se skleničkou Sylvánu je to skutečná lahůdka! pomerančový koláč

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář