Pórková polévka s bazalkou a chilli


Pórková polévka s bazalkou a chilliVařila jsem po dlouhé době polévku, z krásného mladého pórku, všechno bylo krásné a jako obyčejně, ale něco se mi nelíbilo, něco tomu chybělo. A pak můj zrak padl na parapet, kde se na sluníčku vyhřívala čertsvě natrhaná červenolistá bazalka a vedle květináček s chilli papričkami. A tak se zrodila pórková polévka s bazalkou a chilli a sklidila velký úspěch. Nevím, jak by to fungovalo s normální bazalkou, protože ta červenolistá má zvláštní lékořicovou příchuť, ale myslím, že dobré by to bylo také.

Pro 6 strávníků

6 malých mladých pórků
1 malá mladá karotka
malý kousek celeru
malý kousek dýně
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 kysaná smetana
muškátový oříšek
7 velkých lístků červenolisté bazalky
1 malinká chilli paprička
1 limetka
1 kostka bujónu
30 g másla
sůl, pepř

Pórková polévka s bazalkou a chilliPórky zbavíme nejzelenějších částí, všechnu zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Kromě cibule, kterou si nakrájíme na plátky. V hrnci zahřejeme máslo a orestujeme cibuli spolu s česnekem. Když se začne lehce barvit, přidáme ostatní zeleninu, ještě zlehka opečeme, přilijeme vodu, aby byla všechna zelenina ponořená, strouhneme muškátový oříšek, osolíme, opepříme a kdo chce, přidá kostku bujónu podle vlastního výběru. Vaříme nejdřív chvilku odkryté, pak zakryté asi půl hodiny, až je zelenina měkká. Stáhneme z ohně, rozmícháme do polévky smetanu, šťávu z limetky (nebo jen z půlky, podle chuti) a rozmixujeme dohladka. Do rozmixované polévky nasekáme bazalku a na drobné kousky pokrájíme červenou chilli papričku.

Pórková polévka s bazalkou a chilliDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář