Pórková polévka s knedlíčky


Pórková polévkaDnešním receptem plním slib. Částečně. Zněl: více polévek na hrnci! Takže dnes je tu pórková polévka s knedlíčky. V naší rodině polévka přímo kultovní, ke které se váže spousta historek (nebudu uvádět, modří už stejně vědí :-).  Recept obsahuje i obšírný popis přípravy jíšky, pro začátečníky, takže zkušení kuchaři si dneska odpočinou.

Na polévku:
4 větší pórky, jen bílé části
1 menší mrkev
malý kousek celeru
malý kousek petržele
1 kostka bujónu
na špičku nože muškátového květu a sušeného zázvoru
1/2 kávové lžičky kmína
sůl, pepř

Na knedlíčky:
2 housky
trochu mléka
1 vejce
20 g změklého másla
muškátový květ, sušený zázvor, drcený kmín, sůl, pepř
strouhanka

Na jíšku:
40 g másla
2 polévkové lžíce hladké mouky (asi)

Pórková polévkaOčištěný a dobře opraný pórek nakrájíme nadrobno, ostatní zeleninu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Do hrnce dáme asi 3 litry vody, vsypeme zeleninu, přidáme koření, osolíme a dáme vařit. Housky nakrájíme na kolečka a v misce je zalijeme trochou mléka, tak, aby byly ponořené.

Zatímco se polévka vaří, připravíme si jíšku. Jíška je věc magická – jako malá jsem ji měla tak ráda, že jsem na ni chodila babičce do špajzu, kde hrneček s hotovou jíškou stál po celý rok, později mámě do kredence, kde se zbytek jíšky uchovával v malém porcelánovém hrnečku. Já jsem si ji nikdy do zásoby nedělala, takže moji synové si museli vždycky při vaření polévky pospíšit a trochu jíšky ukořistit hned (výsledkem byl často spálený jazyk). Takže naše zanícení pro jíšku je zřejmě dědičné. A protože hrnec v hlavě je určen i pro spoustu začátečníků, z nichž mnozí jíšku ještě v životě nedělali, ostatní mi odpustí následující polopaticky popsaný postup.

V malém kastrůlku na úplně malém plameni rozpustíme asi 40 g másla. Když je máslo v tekutém stavu, přisypeme hladkou mouku, tak dvě polévkové lžíce – chceme docílit toho, aby se všechno máslo vsáklo do mouky a vznikla přiměřeně hustá kašička. Jíška má tu záludnou vlastnost, že v průběhu smažení několikrát změní vzhled a konzistenci, toho se tedy nebudeme lekat! Mícháme malou vařečkou mouku s máslem sem a tam a sledujeme jak se z kaše stává hrudkovaté cosi, pak zase kaše, nejdřív bledá, pak začne hnědnout a řídnout a ve chvíli, kdy se na okrajích kastrůlku začne tvořit hnědá linka, je hotovo. Časem vychytáme okamžik, kdy to poznáme i bez hnědé linky, je lepší jíšku odstavit o něco dřív, protože  mouka v tuku ještě chvilku dochází.

Když se polévka vaří asi hodinu, vezmeme si jemný cedník (kovový, ne umělohmotný), položíme ho přes hrnec a vhodíme do něj kostku bujónu, zamícháme vařečkou, aby se bujón rozpustil a potom přidáme do polévky jíšku. Možná nebudeme potřebovat všechnu, to podle toho, jak hustou polévku chceme mít. Jíšku nalijeme do cedníku a pečlivě a rychle mícháme vařečkou, až se všechna v polévce  rozpustí.

Pustíme se do přípravy knedlíčků: v misce rozmícháme máslo s kořením (od každého špetku) a solí, přidáme vymačkanou housku, vajíčko a rozmícháme. Přisypeme tolik strouhanky, aby vzniklo  husté těstíčko, ze kterého se dají vyrábět kuličky, které neztrácejí tvar, tj. po položení na prkénko zůstanou kuličkami. Tvoříme kuličky velikosti menší, než pingpongový míček.Pórková polévka Když máme všechny kuličky hotové, nasázíme je do polévky a vaříme asi deset minut. Knedlíčky by měly vyplavat na povrch. Odstavíme polévku a necháme dojít pod pokličkou. Ochutnáme, dosolíme, je-li potřeba a do hotové polévky přihodíme nasekanou čerstvou petrželku.

Pórková polévkaDobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (4 comments)

  • Dana
    26.4.2018 at 9:31

    Dělám podobné, ale ze strouhanky. Určitě je to rychlejší. Nedávám máslo, mám raději tužší. Cedník je zbytečný, hrudky se nedělají.

    • Petra
      26.4.2018 at 11:36

      Děkuji za komentář! Knedlíčky s máslem a z namočené housky jsou právě krásně měkké a kypré, vůbec se nerozvaří a připadají mi tak nějak elegantnější, než kuličky ze strouhanky. Pokud spěchám, raději žádné knedlíčky nedělám. A cedník bych rozhodně doporučovala. Pokud člověk vrhne jíšku rovnou do horké polévky, hrudky se prostě udělají (nebo ne úplně hrudky, ale nerovnoměrnosti), čemuž se použitím cedníku zamezí. Ano, není to rychlá polévka, ale je prostě nejlepší :-).

  • Eja
    8.10.2015 at 6:26

    Díky za knedlíčky, do pórkové polévky místo kostiček brambor moc dobré. Ale dotaz – k čemu je tam dobrý ten cedník???
    Ještě bublající jíšku prsknu z rendlíku do hrnce s polévkou…žádné cucky nehrozí a jiný důvod cedníku mi nenapadá…Pokud jsem to dobře pochopila, cedník má být v polévce ponořen.

    • Petra
      8.10.2015 at 9:57

      Chápeš dobře :-). Cedník s jíškou je ponořen co nejhlouběji do tekutiny a usilovným mícháním jíšku rozpouštíme. Navíc bych chtěla ještě dodat, že jíška by měla být aspoň mírně zchladlá, nebude tak prskat a bublat a rozpustí se poslušně. Vrhat horkou jíšku přímo do bublající polévky nemůžu s čistým svědomím začátečníkům doporučit.

    Váš komentář