Pošírované meruňky v medovém sirupu
Po malé pauze se určitě zase vrátí teplé dny a bude se hodit chladný a osvěžující a barevný a prostě celkově senzační dezert. Pošírované meruňky v medovém sirupu. Použila jsem při přípravě citrónovou verbenu, protože ji mám moc ráda, dobře mi roste a s meruňkami mi přišla jako dobrý pár. Kdo má ale raději mátu, může použit klidně ji. Místo pražených mandlí můžeme použít třeba pražené lískové oříšky nebo pistácie. Tady je recept:
Pošírované meruňky v medovém sirupu
pro asi 6 strávníků
asi 600 g meruněk
500 ml vody
3 velké plné polévkové lžíce medu
4 snítky citrónové verbeny nebo máty
šťáva z půlky citrónu
2 proužky citrónové kůry
pár kapek vanilkové esence nebo vanilkový lusk
hrst opražených mandlových plátků
letní bobule a čerstvá máta nebo verbena na ozdobu
V kastrolu přivedeme k varu vodu s medem, vybranou bylinkou, citrónovou šťávou a kůrou a vanilkou. Mezitím si očištěné meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Když je sirup svařený, stáhneme ho z ohně, vložíme do něj půlky meruněk, přiklopíme pokličkou a necháme meruňky v sirupu vychladnout. Vychladlé meruňky dáme nejméně na dvě hodiny vychladit do lednice. Podáváme meruňky přelité sirupem, posypané opraženými mandlemi a ozdobené čerstvými bylinkami a několika bobulkami ovoce, které máme po ruce.
Dobrou chuť!
Sdílej Štítky
Skvělé. Kdybych měla levandulový med, tak ten by mi tam pasoval,ale agávový byl taky dobrý. Do tohoto počasí excelentní dezert.
Děkuji!