Povidlové šátečky


Povidlové šátečkyA konečně je tu předjaří! Masopustní průvody juchají v ulicích, sněženky vystrkují hlavičky, náš vilín je samý květ a krásně voní. A protože nás čeká doba půstu (jen některé, samosebou, nebojte :-) ), musíme se dobře vykrmit. S povidlovými šátečky to půjde snadno! Tady je recept, nebudu psát na kolik kusů, protože záleží na každém, jak velké šátečky či šátky bude vyrábět:

Povidlové šátečky

na těsto:
500 g hladké mouky
120 g másla
2 žloutky
80 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
větší špetka soli
250 ml vlažného mléka
20 g čerstvého droždí

Povidlové šátečkyna náplň:
menší kelímek hustých povidel
trochu rumu
pár lžic vařící vody
50 g nastrouhaného perníku
kůra nastrouhaná z jednoho pomeranče (nemusí být)

na drobenku:
30 g polohrubé mouky
30 g másla
30 g cukru moučky

1 vejce rozmíchané se lžičkou horké vody

Do mísy robotu dáme vlažné mléko, žloutky, povolené máslo, přisypeme mouku, smíchanou se solí, cukry a nakonec rozdrobíme droždí. Necháme robot aspoň deset minut propracovat těsto. Přemístíme ho do mísy, vytřené lehce olejem a necháme v teple vykynout. Tuto fázi můžeme svěřit i domácí pekárně.

Mezitím si připravíme drobenku promnutím všech přísad v misce. Na náplň rozmícháme povidla s rumem, vařící vodou a přidáme perník a pomerančovou kůru. Dobře promícháme.

Těsto rozdělíme na tři díly, každý vyválíme na pomoučené ploše na obdélník, rádýlkem ho rozkrájíme na čtverce. Doprostřed každého čtverce dáme půl lžíce povidel, spojíme rohy čtverce proti sobě a vytvoříme šáteček. Spíchneme zvrchu párátkem a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Dáváme šátečky dost daleko od sebe, tak tři do řady, při pečení nabydou. Potřeme je vejcem a posypeme drobenkou. Přikryjeme plechy se šátečky utěrkou.Povidlové šátečky

Troubu zahřejeme na 180°C. Než se rozehřeje, šátečky ještě trochu vykynou.

Pečeme šátečky asi osm minut, pak plech otočíme a dopečeme ještě zhruba osm minut, tak, aby šátečky byly pěkně zlaté. Plechy obracím proto, aby se pečivo upeklo stejnoměrně, moje trouba totiž vzadu peče trochu víc. Necháme upečené šátečky vychladnout na mřížce, aby se zespodu nezapařily a vychladlé naskládáme na mísu. Před podáváním pocukrujeme. Povidlové šátečky

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář