Pralin, praliné nebo griliáš

à la Philippe Conticini


Pralin, praliné nebo griliášPražené oříšky a mandle v karamelu, rozemleté nahrubo (pralin) nebo na pastu (praliné), česky griliáš, je cukrářský polotovar, pomocí kterého své moučníky a dezerty povznesete o pár poschodí výš :-).  Pralin pomletý nahrubo či najemno použijete na posypání zmrzliny, do drobenky, jogurtu, těsta na piškot, pastu (praliné) zase do krémů, šlehačky, mascarpone na plnění odpalovaného těsta, dortů, sušenek… V uzavřené sklenici vám v lednici vydrží několik týdnů (možná).
300 g lískových oříšků (nebo směsi oříšků a mandlí)
200 g cukru
60 g vody

Troubu zahřejeme na 150°C a necháme nasucho pražit oříšky (a případně mandle) asi 20 minut. Necháme vychladnout, pak pomneme v rukou a vyfoukáme slupky, sloupané z oříšků (mandle zůstanou se slupkou).Pralin, praliné nebo griliáš

V silnostěnném kastrolu zahřejeme vodu s cukrem na 116°C (pokud nemáte teploměr, hlídejte, až sirup začne tvořit velké bubliny). Vsypeme do sirupu opražené oříšky (a případně mandle), které se hned obalí bílým cukrovým povlakem, to je normální. Na středním plameni pak za neustálého míchání vařečkou zahříváme, až se všechno obalí v medově zabarveném karamelu. Nalijeme na plech, vyložený papírem na pečení a necháme úplně vychladnout.

Pralin, praliné nebo griliáš Pralin, praliné nebo griliáš

 

 

 

 

Pralin, praliné nebo griliáš

Pralin, praliné nebo griliáš

 

 

 

 

Rozlámeme hmotu na kousky a mixujeme postupně na požadovanou konzistenci. Opatrně, ať nezavaříte motorek! Pralin, praliné nebo griliášJak jsem psala výše, nahrubo mleté oříšky se hodí na posypání všeho možného, skvělý je bílý jogurt s banánem, medem a trochou griliáše, najemno mixovaná pasta (má mít konzistenci asi jako tmavší jíška) bezvadně ochutí různé krémy.Pralin, praliné nebo griliáš

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář