Jehněčí ragú jako na Ouessantu


Jehněčí ragúSprávný název zní „Ragout sous la motte“. Na Ouessantu, ostrově na západě Bretagne, kde jsou stromy vzácné, se k topení a vaření používalo cokoliv. Dřeva moře nevyplavilo moc, z toho, co vyplavilo, si ostrované radši vyrobili nábytek, a tak museli hledat i jiné zdroje. „Les mottes“ jsou drny, vykopané speciální motykou, lisované a vysoušené, aby vydržely chvíli hořet. Protože skoro všichni dospělí muži byli po většinu roku na moři, musely si ženy poradit se vším. Ráno tedy do hrnce připravily jídlo, postavily hrnec do ohniště, obložily ho vysušenými drny a šup na pole. Drny kolem hrnce celé dopoledne hezky doutnaly a  v poledne po návratu z pole bylo uvařeno. My si musíme bohužel vystačit bez drnů (i když odvážnější to v létě mohou vyzkoušet, hořící byliny dávají ragú specifickou vůni), ale i tak bude naše jehněčí ragú skvělé.ouesa

 

asi 1,2 kg jehněčího masa
3 střední cibule
2 stroužky česneku
svazek mrkve (nebo 8 větších mrkví)
1 kg brambor
řapík celeru
3 bobkové listy
svazek tymiánu
sůl, pepř
máslo nebo sádlo
vývar nebo voda podle potřeby

Očištěné maso narájíme na kostky, osolíme, opepříme. Cibuli, celer a česnek pokrájíme na plátky. Mrkev a brambory oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Pokud máme mladou mrkev, ponecháme ji vcelku.

Troubu rozehřejeme na 180°C.

Jehněčí ragúV litinovém kastrolu rozehřejeme 2 lžíce sídla nebo másla a zprudka opečeme maso. Vyjmeme ho na talíř a v kastrolu opečeme cibuli, česnek a celer. Přihodíme koření a orestujeme, až se cibule začne zabarvovat. Přilijeme trochu vývaru, odvaříme připečené kousky ode dna. Cibuli rozvrstvíme rovnoměrně po dně, na ni rozložíme maso, na maso mrkev, na mrkev brambory. Zalijeme vývarem nebo vodou tak, aby brambory nebyly docela potopené, aby z tekutiny skoro celé vykukovaly. Kdo chce, přihodí jednu nebo dvě chilli papričky (ale ty v originálním receptu opravdu nejsou).Jehněčí ragú

Kastrol přiklopíme a strčíme do trouby, kde zůstane neotevřený nejméně čtyři hodiny. Po čtyřech hodinách je jídlo hotové – maximálně můžeme do omáčky  přidat trochu másla, nebo ji přisolit, podle chuti. Jehněčí ragú

Dobrou chuť!

IMG_7283oues

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář