Rebarborový koláč s tvarohem


Rebarborový koláčDnes vytahuji na světlo jeden už starší recept, který jsem maličko upravila, dalo by se říct, že prošel malým faceliftem :-). Původní recept jsem kdysi našla v internetovém časopise Yummy. Tam se jmenoval rebarborový koláč Very Cheesy, zřejmě proto, že na přípravu byla použita Philadelphia cheese. Já dávám tvaroh s Lučinou, chutná mi to tak víc. Je to jeden z mých nejoblíbenějších rebarborových receptů.

Pro koláčovou formu o průměru 28 cm

Na těsto:
200 g hladké mouky
50 g mletých mandlí
80 g cukr moučka
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
125 g másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek
pár lžic studené vody

Rebarborový koláčNa náplň:
asi 400 g rebarbory
80 g másla
2 vejce – žloutky, bílky zvlášť
60 g cukru
250 g měkkého tvarohu – okapaného
150 g Lučiny
25 g hladké mouky
vanilkový lusk nebo vanilkové aroma
špetka nastrouhané citrónové kůry
špetka soli

2 lžíce třtinového cukru
trochu rozpuštěného másla

Den předem (přinejhorším stačí i dvě hodiny předem) opereme rebarboru, oloupeme – ne úplně, ponecháme vždy jeden proužek slupky mezi dvěma –
nakrájíme na špalíky o stejné délce cca 8 cm, dáme do mísy a pocukrujeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Necháme pustit šťávu.

Troubu předehřejeme na 180°C.

Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a solí, uděláme uprostřed důlek, do něj dáme cukr moučku, žloutek a vodu, okolo rozmístíme nakrájené máslo
a rychle zpracujeme hladké těsto. Hned ho vyválíme na placku o velikosti formy, vyložíme formu, těsto propícháme vidličkou a necháme v chladnu aspoň půl hodiny odpočinout.

Rebarborový koláčMezitím si připravíme náplň. Rebarboru necháme okapat na sítku. Máslo rozpustíme. Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a Lučinu a dobře promícháme. Přidáme vanilku, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo a mouku. Stále opatrně promícháváme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Vyndáme těsto z chladna, rozvrstvíme na něj tvarohovou hmotu, poklademe pravidelně rebarborou – nechte se unést fantazií, já jsem nepříliš originálně udělala mřížku –  kterou lehce potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru.

Pečeme 45 minut.

Podáváme vychladlé nebo vychlazené, pocukrované nebo ne. Rebarborový koláčDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář