Jehněčí pomalu


jehněčí kýta nebo plec
olivový olej
sůl, pepř
1 palice česneku
5 snítek rozmarýnu
hrst tymiánu 2 bobkové listy
3 – 4 mrkve nakrájené na kousky
2 cibule, nakrájené na čtvrtky
kousek řapíkatého celeru
3 velká rajčata nakrájená na kousky
plechovka drcených rajčat
3 dcl čereného (nebo bílého) vína
bujón podle potřeby (z kostky nebo kelímku)

Troubu zahřejeme na 200°C.

Jehneci pomalu IIJehneci pomalu

 

 

 

 

Maso osolíme, opepříme, naolejujeme, uděláme do něj pár zářezů, do kterých dáme stroužky česneku, rozmarýn a tymián. Maso opečeme ze všech stran na oleji, vyjmeme, v kastrolu opečeme všechnu zeleninu, zalijeme vínem, necháme odpařit, vrátíme maso, přidáme bylinky, zbylý česnek, rajčata, zalijeme vývarem a zakryjeme poklicí. Dáme do trouby, teplotu snížíme na 170°C a za občasné kontroly pečeme 3-4 hodiny. Podlijeme, pokud je třeba.Jehneci pomalu III
Maso vyndáme, omáčku propasíruje, nebo jen vyndáme klacíky a rozmixujeme. Dochutíme, třeba i trochou citrónové šťávy. Podáváme s pečenými bramborami nebo opečenou polentou nebo s chlebem.

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář