Cuketový kaviár se sezamovou pastou, limetou a koriandrem


6 malých cuket s jemnou slupkou
2 kávové lžičky sezamové pasty (tahini)
3 polévkové lžíce šťávy z limety
1 kávová lžička bílého vinného octa (nejlépe balsamico)
1 stroužek česneku
1 vrchovatá lžíce nasekaného čerstvého koriandru
olivový olej sůl, pepř špetka piment d´Espelette – druh mleté papriky z Baskicka, dá se vynechat nebo použít špetku mletého chilli nebo pálivé papriky, ale sama o sobě má jinou zvláštní chuť

Troubu rozehřejeme na 200°C.

Cukety omyjeme a škrabkou naloupáme na asi 3-4 mm silné proužky (musíme přitlačit, ale zbytky, které už nejdou loupat použijeme také). Plech si vyložíme papírem na pečení, potřeme olivovým olejem a na něj rozložíme proužky cukety. Pokapeme ještě bvgolejem a pečeme asi 20 minut. Cukety by nám neměly zhnědnout, mně pochopitelně trochu zhnědly, ale ty nejvíc hnědé jsem hned schroustala a zbytek se na chuti pomazánky nijak neprojevil. Nebyla jenom hezky zelená. Proužky necháme vychladnout.

Cukety pred pecenim

Do misky dáme cuketu, limetkovou šťávu a ocet. Rozmixujeme. Přidáme tahini a pepř, mixujeme znovu. Rozmačkáme česnek a spolu s koriandrem ho už jen vařečkou zamícháme do směsi. Ochutnáme, dosolíme, přidáme piment d´Espelette nebo ne a mažeme na opečené toasty nebo plátky bagety. Podáváme se salátem jen lehce ochuceným olejem a balsamikovým octem.

Caviar cuketovy

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 comments)

  • wydra
    7.10.2013 at 22:20

    Pokapeme ještě bvgolejem a pečeme asi 20 – co je to za olej, Pitruše? :-) Jinak recept po vymazani koriandru vypada dost dobre!

    • Petra
      7.10.2013 at 22:58

      To je speciální olej, po kterým wydrám zachutná koriandr! Pro ostatní je to prachobyčejnej překlep :-).

    Váš komentář