Koulibiac s lososem


40 min příprava, 40 minut pečení

Pro 6-8 osob

2 balení listového těsta (cca 500 g)
500 g lososa bez kostí a kůže
250 g dlouhozrnné rýže
asi 500 g listového špenátu (může být i mražený) 1 stroužek česneku
2 šalotky (může být i cibule, přidávám i kousek fenyklu)
5 vajec
svazek ploché petrželky větvička estragonu (může být i sušený, nebo nemusí být vůbec) případně šešulka z fenyklové bulvy
citrónová šťáva
10 g másla
žloutek, rozšlehaný s lžící teplé vody na potření těsta
sůl, pepř

Na omáčku:
kelímek kysané smetany
citrónová šťáva z 1/2 citrónu
sůl

Salát z červené řepy:

3 – 4 menší bulvy červené řepy
2 – 3 lžíce červeného vinného octa
sůl, pepř, kopr

Lososa nakrájet na silnější plátky, osolit, opepřit, ocitrónovat.

Špenát podusit na pánvi (mražený nechat rozmrazit), osolit, přidat česnek a nechat dobře okapat v sítku, poté ještě hodně vymačkat v ruce a nakrájet nahrubo.

Rýži uvařit 10 minut ve vodě, nechat okapat. Vejce uvařit na tvrdo, oloupat, rozkrojit podélně napůl.

Šalotky (a případně fenykl) nakrájet nadrobno, nechat zesklovatět na másle, vmíchat spolu s nasekanými bylinkami do rýže, osolit, opepřit.

Troubu rozehřát na 200°C.

Polovinu listového těsta vyválet na obdélník přibližně 15×30 cm, podle plechu, položit na plech vyložený pečicím papírem. Pokrýt polovinou rýže s bylinkami, poklást po celé délce kusy lososa, toho přikrýt špenátem, do špenátu posadit oloupaná vajíčka, zase vrstva špenátu a celé pokrýt vrstvou rýže. Nechat si po obou stranách náplně asi tři centimetry místa. Potřít je žloutkem, překrýt rýži druhou polovinou těsta, kraje přitisknout nebo podle zručnosti nějak ozdobně spojit, povrch ozdobit odřezky z těsta, celé dílo potřít žloutkem a péct 40 min.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Do smetany přidat citrónovou šťávu, osolit podle chuti.

Zatímco se dílo peče, uvaříme řepu v osolené vodě spár kuličkami pepře a nového koření, podle velikosti 20 – 30 minut, oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky. Pokud nám při krájení moc vychladla, ohřejeme ji v mikrovlnce, do teplé přidáme ocet, sůl, pepř, promícháme, nakonec vmícháme nasekaný kopr podle své chuti.

Podáváme teplé nebo studené, se salátem z řepy a omáčkou.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Paul Steindler AKA exczech
    19.5.2014 at 22:02

    Ja pouzivam misto listoveho testa brioche dough, klasika

    • Petra
      21.5.2014 at 21:26

      Tak to jsem ještě nezkoušela! Ale zní to zajímavě (a jak nad něčím začnu přemýšlet, nebude trvat dlouho a začnu to i realizovat), díky za nápad.

    Váš komentář