Králík na švestkách a pivu neboli králík po vlámsku


Le carnet de cuisine de Bruxelles, Philippe Chavanne

4 osoby
2 hodiny

4 králičí stehna
50 g uzené pancetty (nebo jiné dobré slaniny), nakrájené na nudličky
2 cibule
2 stroužky česneku
asi 1/4 litru kuřecího vývaru 2 polévkové lžíce hladké mouky
1/2 litru tmavého piva – dala jsem černé krušovice
trochu oleje a kousek másla 200 g sušených švestek
1 dcl pomerančové šťávy
čerstvý tymián (a/nebo rozmarýn) 3 bobkové listy
sůl, pepř

Troubu rozehřejeme na 200°C.

Cibule a česnek nakrájíme na plátky. Švestky namočíme do pomerančové šťávy, naředěné trošičkou teplé vody. Stehna omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme cibuli, restujeme. Když cibule začne zlátnout, vyjmeme, v kastrolu opečeme stehna z obou stran, vyjmeme, vrátíme cibuli, česnek, máslo a proužky slaniny. Restujeme za stálého míchání. Přidáme mouku, zase orestujeme, přidáme bylinky, zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme švestky i s nálevem a vrátíme do kastrolu maso. Nakonec zalijeme pivem, necháme chvilku povařit, pak přiklopíme a dáme na hodinu a půl do trouby.

Po uplynutí té doby vyndáme maso z omáčky, zredukujeme ji na správnou hustotu, přidáme kousek studeného másla a vrátíme stehna.

Podáváme s bramborovými noky, knedlíky, s vařenými brambory….

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář