Salát Olivier (křížený se salátem „Vinagrette“)


Kříženec dvou tradičních ruských salátů.

300 g vařeného kuřecího masa
5 uvařených brambor
2 střední cibule, nejlépe bílé
6 kyselých okurek
3 uvařené mrkve
1 sladké jablko
100 g povařeného zeleného hrášku
4 vejce uvařená natvrdo

70 g vařené červené řepy

Zálivka: 5 vrchovatých lžic majonézy
5 vrchovatých lžic kysané smetany
3 lžičky hrubozrnné hořčice
sůl, pepř, citrónová šťáva podle chuti

Cibuli nakrájíme úplně nadrobno, ostatní ingredience na zhruba stejné kostičky, velikosti jak má kdo rád. V míse smícháme nakrájenou zeleninu a maso, přidáme zálivku, dobře promícháme, nakonec přidáme vejce, zase zamícháme a necháme rozležet aspoň hodinu v chladnu.

Hledala jsem nějaký recept na salát s majonézou a červenou řepou a našla tohle. Pan Lucien Olivier byl francouzský (nebo belgický – zdroje se rozcházejí) šéfkuchař, který někdy kolem roku 1860 vedl restauraci Hermitage v Moskvě. Jeho původní recept na salát Olivier (Francouzi mu říkají ruský) je podobný tomuhle, jen bez řepy a se spoustou ingrediencí, jako jsou humr, langustičky, krevetky, apod. Tak ty jsem prosím vynechala, přidala kuře, z ruského salátu „Vinagrette“ si vypůjčila řepu a bylo to moc dobré. Hlavně druhý den, pěkně se to rozleželo.

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář