Římský salát s pomerančem a karamelizovanou paprikou


 

1 římský salát, omytý
3 vrchovaté hrsti polníčku
1 velký pomeranč

1 velká červená paprika
1 velká červená cibule
1 kávová lžička hnědého cukru
2 kávové lžičky vinného octa
sůl

na zálivku:Rimsky sala t s karam paprikou
1 polévková lžíce medové hořčice (nebo lžíce dijonské hořčice a lžička medu)
2 polévkové lžíce vinného octa
4 polévkové lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Římský salát nakrájíme na jemné proužky, smícháme v míse s polníčkem.

Cibuli oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme na proužky. Polovinu syrových proužků přidáme k salátu do mísy, polovinu si necháme stranou. Papriku rozkrojíme, zbavíme jader, omyjeme a nakrájíme na jemné proužky, ty ještě na polovinu. Z pomeranče nožem okrájíme kůru tak, abychom odstranili i bílou membránu, potom nožem vykrajujeme jednotlivé dílky, aby nám zůstaly jen čisté měsíčky dužiny. Šťávu zachytíme do misky a můžeme přidat k zálivce.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme polovinu proužků cibule, chvilku restujeme, přidáme papriku a zprudka opékáme. Po zhruba pěti minutách (paprika nesmí zhnědnout) přidáme lžičku cukru, necháme rozpustit a mírně zkaramelizovat a poté přidáme ocet. Necháme dobře odpařit, restujeme, až je je paprika obalená hustým sirupem. Necháme zchladnout.

Na zálivku vyšleháme všechny ingredience do husté omáčky, do mísy na salát přidáme kousky pomeranče, zalijeme zálivkou – nemícháme. Navrch nasypeme restovanou papriku.

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář