Špenát s cizrnou po andaluzsku


600 – 700 g čerstvého špenátu
2 stroužky česneku
150 g staršího chleba (krajíce)
1 kávová lžička sladké papriky
1 kávová lžička drceného římského kmína
150 g vařené cizrny (nebo okapané z plechovky)
1 kávová lžička balsamikového octa
trocha olivového oleje
sůl, čerstvě mletý pepř

hrubozrnná sůl

případně půl nožičky chorizo klobásy, nakrájené na tenká kolečka

Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej, vrhneme tam špenát, lehce osolíme a necháme ho podusit, až se zbaví téměř vší vody.

Stroužky česneku oloupeme, potřeme jimi silně krajíce chleba. Do kastrolu nalámeme chléb na malé kousky a opékáme nasucho, přidáme po chvilce papriku a kmín a mícháme, abychom koření nespálili. Po chvilce přidáme špenát a cizrnu, ocet, osolíme, opepříme. Řádně promícháme.

Pokud budeme přidávat chorizo, uděláme to v téhle chvíli a prohřejeme. Nakonec zalijeme dobrým olivovým olejem a posypeme špetkou krystalků soli.

Můžeme konzumovat teplé, jako přílohu k rybám nebo minutkovému masu, jako hlavní jídlo nebo vlažné či studené jako tapas.

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)