Tian provençal – provensálská zapečená zelenina


tianTian je oblíbený jihofrancouzský pokrm ze zapékané zeleniny. Pátrala jsem, co to ten tian znamená a zjistila, že to kdysi byla oblíbená kuchyňská hliněná nádoba – mísa, která sloužila na všechno (viz obrázek, který jsem našla na webu). Na vaření, pečení, mytí nádobí, zeleniny, šneků, možná i dětí :- ).

Záměrně neuvádím množství surovin, záleží na tom, kolik vás bude, jak velkou máte zapékací nádobu atp.

lilek
cuketa
rajčata
vařená nebo dušená rýže
šalotka nebo mladá cibule
zelené bylinky podle chuti (petrželka, pažitka, bazalka, tymiánové lístky, estragon, kerblík)
sušené oregáno
česnek
sůl, pepř, olivový olej

Troubu předehřejeme na 220°C.

Rýži smícháme v míse s nasekanými bylinkami, osolíme, opepříme, přidáme šalotku nebo cibuli, nakrájenou nadrobno, trochu drceného česneku a olivového oleje a dobře promícháme.Tian pred upecenim Směs dáme do zapékací mísy, vymazané olivovým olejem, ve vrstvě asi 5 cm vysoké.

Lilek, cuketu a rajčata omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka (pokud je lilek moc tlustý, rozpůlíme ho po délce a nakrájíme na půlkolečka). Kolečka zeleniny klademe na rýži – střídavě vždy jedna řádka rajčata, jedna řádka cuketa, jedna řádka lilek, dobře je namačkáme na sebe, až naplníme celou zapékací mísu. Povrch posypeme nasekaným česnekem (množství podle toho, jak máte rádi česnek), sušeným oregánem, větvičkami tymiánu, všechno trochu nastrkáme mezi plátky zeleniny, pokapeme silně olivovým olejem a pečeme 45 min.

 

Tian pred upecenim II

Tian je variabilní jídlo, můžete vynechat rýži a péct jen zeleninu, můžete vynechat i některý druh zeleniny (rajčata by měla zůstat vždy), můžete jednotlivé vrstvy prokládat různými sýry (dobré jsou ty kozí a ovčí, ale i mozzarella), ančovičkami (to je překvapivě dobré), pikantním salámem nebo klobáskou, přidat na vrch černé olivy, fantazii se meze nekladou. Jíst se dá teplý, vlažný, studený, dobře se hodí i k rybám a masu jako příloha.

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář