Polévka z červeného zelí

velmi dobrá, i když trochu výstředně vypadající zelňačka. Přestože je prý fialová barvou hysterických žen, polévka zatím chutnala každému.

750 g nakrájeného červeného zelí
1 nakrájená cibule
1 kostka zeleninového bujónu
3 brambory nakrájené na kostky
kmín, sůl, pepř, vinný ocet
kelímek kysané smetany
pár lžic olivového oleje

na ozdobu:
pár plátků opražené slaniny
několik lžic kysané smetany
nasekaná petrželka

Na olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme zelí a brambory, osolíme, opepříme a zalijeme vodou tak, aby zelenina byla právě ponořená. Přidáme kostku bujónu, kmín a vaříme, až je všechno měkké.

Polévku odstavíme, přidáme kysanou smetanu, rozmixujeme, ochutnáme, dosolíme (je třeba dosolit dost), přidáme trochu vinného octa. Na talířích zdobíme lžící smetany, opraženou slaninou a zelenou petrželkou.

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

  • Katka napsal:

    A lze pouzit sterilovane zeli nebo musi byt cerstve? Diky

  • Petra napsal:

    Ze sterilovaného jsem to nezkoušela, takže spíš myslím čerstvé. Ale experimentům se meze nekladou :-). Ať se podaří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.