Jablečný rolovaný koláč – Devonshire Apple Dappy


Tradiční anglický koláč,  sladký, lepivý, dobrý.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Náplň: 4 větší jablka
šťáva z jednoho citrónu 3 lžíce cukru
30 g másla

Těsto: 250 g hladké mouky
3 lžíce cukru
1 kávová lžička prdopeče
1 kávová lžička jedlé sody
60 g měkkého (ne rozpuštěného) másla
2 lžíce kysané smetany
50 – 70 ml mléka

Jablka oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na drobné kousky. Rozehřejeme máslo, přidáme jablka, cukr, citrónovou šťávu a dusíme, dokud nevydusíme všechnu tekutinu. Jablka můžeme nechat trochu zkaramelizovat. Necháme vychladnout.

Troubu předehřejeme na 180°.

Smícháme v robotu (nebo ručně na válu) všechny ingredience na těsto kromě mléka, které přidáváme až ke konci, aby vznikla koule pěkně hladkého těsta (mléko se nemusí přidat všechno). Vyválíme na obdélník 20×30 cm, poklademe jablečnou směsí, zarolujeme, nakrájíme na osm kousků, které naskládáme do vymaštěné zapékací misky, posypeme lžící cukru, plátky mandlí a pečeme 25 – 30 minut horkovzdušně.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kdo chce, může přidat skořici, ořechy, javorový sirup, každopádně po vychladnutí podáváme s ne úplně do tuha vyšlehanou šlehačkou.

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář