Jablkový koláč Vendangeur


6 jablek, oloupaných, nakrájených na čtvrtky
50 g másla
50 g cukru
skořice

Těsto:
200 g cukru
160 g hl. nebo polohrubé mouky
3 vejce
1 dcl mléka nebo smetany
110 g másla
50 g rozinek
50 g plátků mandlí

Sirup:
50 g cukru
3 lžíce vody
5 cl calvadosu nebo rumu

Troubu vyhřejeme na 210°C.

Jablka dáme do pekáčku s cukrem, máslem a skořicí a pečeme za občasného obracení 20 minut.

Kulatou formu (26 cm) vymažeme máslem, vysypeme plátky mandlí, vyložíme předpečenými jablky. Vejce šleháme s cukrem, přidáme mléko a rozpuštěné máslo. Po chvíli přidáme mouku a rozinky. Těsto nalijeme na jablka a pečeme cca 30 minut.

Koláč vyklopíme na talíř, 50 g cukru svaříme s vodou na sirup, odstavíme z ohně a vmícháme calvados. Sirupem potřeme povrch koláče a necháme vychladnout.

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (5 komentářů)

  • Katka
    10.10.2017 at 20:48

    Uzasny byl

  • Katka
    30.9.2017 at 22:05

    Dobry vecer. Opravdu je to bez prasku do peciva?nedala jsem.ho tam.

    • Petra
      2.10.2017 at 16:17

      Ano, je to opravdu bez prášku. Jen se musí vejce s cukrem ušlehat do pořádné pěny a ostatní přísady přidávat opatrně. Je to hodně starý recept, přepíšu ho pečlivěji a přidám pořádnou fotku. Každopádně děkuji za důvěru, doufám, že se koláč podařil. Je to můj oblíbený.

      • Katka
        10.10.2017 at 20:48

        Uzasny byl

      • Petra
        14.10.2017 at 20:24

        Jejda, vůbec jsem si nevšimla komentáře. To mám velkou radost, že se povedl a že chutnal! Díky za zprávu.

    Váš komentář