Karamelová jablíčka


Geniálně prostý recept podle Alaina Ducasse, psaný pro římský hrnec, který nemám, takže jsem dělala v litinovém kastrolu.

2 kg jablek, nejlépe směs druhů
50 g třtinového cukru

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme na plátky cca 5 mm silné.

V receptu pro římský hrnec bylo – namočit hrnec do vody, nechat nasáknout, vytřít vnitřek a po naplnění (viz dále) dát do trouby, kterou teprve poté zapnete na 200°C. V horké troubě prý hrnec praskne.

S mým starým kastrolem jsem postupovala tak, že jsem troubu rozehřála dopředu, kastrol vytřela dosucha a na dno dala vrstvu jablek, posypala trochou cukru, zase jablka, cukr, jablka, cukr, dokud jsem měla. Přikryla jsem poklicí a pekla dvě a půl hodiny bez odkrytí. Pak už bylo pozdě, takže jsem troubu vypnula a šla spát. Ráno bylo v kastrolu něco úžasného – průsvitná zkaramelizovaná jablíčka. Dali jsme si je s vanilkovou zmrzlinou a trochou šlehačky.

Trošku jsem je ještě vylepšila – než jsme je sežrali, udělala jsem z pár lžic cukru karamel, naředila maličko vodou a vmíchala do jablek.Odpalovane s jablicky

Moc dobré.

Dají se jíst teplá i vychladlá, ale nezkoušela jsem je dát do lednice. Zato jsem s nimi zkoušela plnit odpalované větrníčky…

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (5 komentářů)

  • Katka
    16.11.2013 at 15:16

    strouhanym kokosem….dekuji

  • Katka
    15.11.2013 at 19:52

    dekuju, jeste mam dotaz, jedla jsem ve Svedsku nejaka pecena jablka se skorici a kokosem a jeste necim, nevite nahodu, jak se to dela? nebo jestli to neni variace na tento Vas recept? bylo to strasne dobre.Dekuju Katka

    • Petra
      16.11.2013 at 13:00

      Zkusim zapatrat, nebo neco vymyslet. Bylo to s kokosovym kremem, nebo s kokosem jen strouhanym?

  • Katka
    10.11.2013 at 21:48

    Muzete mi poradit, pokud nemam ten hrnec, lze to udelat v jinem hrnci?
    dekuji

    • Petra
      11.11.2013 at 15:30

      Ahoj Katko, taky římský hrnec nemám a dělám to v litinovém kastrolu – takový ten černý zvenku, modře smaltovaný uvnitř, těžký. Jde to bezvadně. Asi by to šlo i ve větší zapékací míse s poklicí, nebo v takzvané „cocotte“ – což je ostatně litinový hrnec s poklicí. Snad jsem pomohla :-).

    Váš komentář