Sussex Apple Cake


Jablkový koláč k odpolednímu čaji –  (z knížky Teatime baking Book od Jan Pettigrew)¨

225 g másla (dala jsem 200 G, napůl slané, napůl nesolené)
225 g třtinového cukru (dala jsem 200 g)
225 g polohrubé mouky
2/3 prášku do pečiva
3 velká vejce
150 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
150 g rozinek
2 lžíce jogurtu
špetka soli a případně trochu mléka, bude-li se vám zdát těsto moc husté

400 g jablek, oloupaných, nakrájených na silnější plátky
1 kávová lžička tlučeného hřebíčku

Sussex apple pie

Troubu rozehřejeme na 180°C. Vymastíme a vysypeme dortovou formu o průměru 22 cm.

Povolené máslo třeme se 160 g cukru, až je směs lehká a světlá. přidáme vejce, jedno po druhém, mezi každým přidáním pečlivě rozmícháme. Potom přidáme 100 g rozinek, 100 g ořechů, mouku ajogurt. Pokud se směs zdá opravdu
moc hustá, přilijeme trošičku mléka, ale ne moc, nepečeme žádný lehoučký piškot!

Těsto přemístíme do formy (nedá se říct nalijeme, prostě ho tam nějak přemístíme) a povrch hustě poklademe kousky jablek, pěkně je zatlačíme do těsta, posypeme zbytkem rozinek a ořechů, hřebíčkem a zbylým cukrem.

Pečeme 60 – 80 minut. Musíme koláč dobře hlídat, kdyby vršek moc rychle karamelizoval, snížíme teplotu a přikryjeme alobalem. Po 60 minutách vyzkoušíme špejlí (veprostřed koláče), jak je koláč na tom a případně dopékáme, dokud špejle nebude po vytažení z těsta suchá.

Sussex apple pie III

Nejlepší je upéct si koláč den předem, do druhého dne se někde v chladnu krásně rozleží.

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář