Rizoto s černou čočkou a cuketami


Zdá se, že jsem se prozatím polepšila. Když člověk potřebuje něco udělat na zahrádce, moc času na přípravu oběda nezbývá a jelikož nejsem ten pečlivý typ, co si předem něco připraví, přiklušu v půl druhé ke sporáku a vymýšlím, co budeme jíst. Tentokrát jsem prošmejdila špajz, našla rýži a čočku, v lednici pár cuketek a kus vyškoleného parmezánu, víno se najde vždycky, takže moje rozhodnutí bylo rizoto, odvážně obohacené o čočku! Mám totiž strašně ráda čočku s rýží, ale ve formě italského rizota jsem tu kombinaci ještě nezkoušela. No proč ne, hlad po práci máme, sníme to, ať bude výsledek jakýkoliv :-). Ale výsledek byl právě úplně skvělý. Doporučuji, místo cukety by se jistě dal použít i chřest. Tady je recept:

Rizoto s čočkou

Rizoto s černou čočkou a cuketami

pro 4 strávníky

350 g rýže arborio
150 g černé čočky
100 ml suchého bílého vína
500 ml vývaru
1 cibule
1 mladý pórek
1 stroužek česneku
6 – 7 úplně malých cuketek nebo dvě menší mladé cukety
2 jarní cibulky i s natí
hrst nasekaných čerstvých zelených bylinek (petrželka, bazalka, koriandr, libeček)
lžíce kaparů
sůl, pepř
olivový olej, máslo
80 g nastrouhaného parmezánu

Rizoto s čočkou

Rýži a čočku propláchneme. V kastrolu rozehřejeme plátek másla a pár lžic olivového oleje. Restujeme jemně nakrájenou cibuli a česnek do sklovita, přidáme drobně pokrájené cuketky, jarní cibulky a pórek, restujeme ještě pár minut, přisypeme rýži a čočku, promícháme řádně a zalijeme vínem. Necháme víno odpařit a přilijeme vývar. Lehce osolíme a opepříme a dusíme pod pokličkou. Občas rizoto zamícháme a přilijeme trochu vývaru.

Když je rýže tak akorát, ani moc měkká, ani moc tvrdá, vmícháme do
rizota další plátek másla, parmezán a čerstvé bylinky a necháme pod pokličkou asi 5 minut dojít. Před vmícháním másla podle potřeby přilijeme
do rýže trochu vývaru nebo vody, aby rizoto nebylo suché. Podáváme s opečenou pancettou nebo s marinovanými kuřecími prsíčky. Dobrou chuť!

Rizoto s čočkou
Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář