Rizoto z červené řepy se zelenou cibulkou


Rizoto z červené řepyDnes je tu další z mých oblíbených receptů. Krásně jednoduché rizoto z červené řepy. Mám ho ráda takhle, prostě, ale pokud někdy budeme mít chuť, můžeme parmezán vyměnit za ovčí nebo kozí sýr  nebo dokonce za gorgonzolu a přidat ořechy, myslím ale, že v jednoduchosti je síla. A ta lžička kysané smetany na talíř sama dělá s tímhle jídlem divy.

Pro 4 strávníky

260 g rýže na rizoto (kulatozrnné)
200 g uvařené nebo upečené červené řepy
700 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
100 ml suchého bílého vína
60 g strouhaného parmezánu
1 šalotka
1 velký stroužek česneku
malý svazek cibulky se zelenou natí
20 g másla
sůl, pepř

pár lžic kysané smetany

Rýži propláchneme horkou vodou. Šalotku, česnek a červenou řepu nakrájíme na drobné kostičky, naťovou cibulku pokrájíme nadrobno.

V kastrolu rozehřejeme máslo, krátce orestujeme šalotku a česnek, vsypeme rýži a mícháme na středním plameni, dokud není všechna rýže obalená máslem a  nezíská lehce průsvitný nádech. Přilijeme víno a za stálého míchání ho necháme vsáknout do rýže. Osolíme, opepříme, přidáme červenou řepu a část pokrájené cibulky, zalijeme trochou vývaru, tak, aby rýže byla potopená a dusíme pod pokličkou. Občas zamícháme a přiléváme po částech vývar.

Když je rýže hotová, měkká, ale ne rozvařená, zrníčka by měla mít pevné jádro, a tekutina téměř odpařená, odstavíme, vmícháme parmezán a další část cibulky. Necháme pod pokličkou chvilku odstát a hned poté podáváme.

Na talíři posypeme ještě trochou zelené natě, rozdrobeným parmezánem, kdo chce, přidá lžíci kysané smetany (je to velmi dobré) a zakápne lanýžovým olejem.  Podáváme s malým rukolovým salátem a dobře vychlazeným bílým vínem. Rizoto z červené řepyDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (One comment)

  • Eja
    15.11.2014 at 19:50

    Ale no tak, řepu doma nemám, mám nemocného psa a Ty vytasíš tuhle mňamku. Zítra jdu do toho.
    ( oprav si překlepy, při zběžném čtení jsem našla 2,škoda, Tvůj web jinak palec nahoru)

  • Váš komentář