Ruská brioška

Brioche russe


V poslední době jsem si oblíbila pečení sladkého kynutého pečiva, ani nevím proč. Asi mám moc ráda vůni, když se taková brioška peče, mám ji ráda o víkendu k snídani, když je za oknem zima. Naštěstí je briošek nepřeberné množství a tahle je zajímavá tím, že se plní máslem a cukrem a vrstva potom těstu dodává vláčnost a hezké mramorování. Proč se jmenuje ruská, to tentokrát opravdu nevím :-). Tady je recept:

Ruská brioška

na jednu pěknou briošku

600 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
15 g čerstvého droždí
90 g cukru
90 g změklého másla
2 vejce
velká špetka soli

Ruská brioška

na náplň:
50 g změklého másla
40 g třtinového cukru

na potření:
1 žloutek
lžíce mléka

perlový cukr na posypání

Do mísy robotu dáme v tomto pořadí vlažné mléko, droždí, lžíci cukru a 200 g mouky. Zamícháme vařečkou a necháme 30 minut kynout.

Ruská brioška

Přidáme zbývající 400 g mouky, zbytek cukru, změklé máslo a vejce. Necháme robot pracovat nejméně 12 minut, až se těsto nechytá stěn mísy. Necháme kynout při pokojové teplotě hodinu a půl.

Připravíme si chlebíčkovou formu, vymažeme máslem a vyložíme papírem na pečení, který obrátíme naruby, aby byl pomaštěný z obou stran.

Rozmícháme 50 g másla s 40 g třtinového cukru. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník cca 30 x 50 cm. Potřeme směsí cukr-máslo. Zarolujeme jako závin. Oba kraje odřízneme asi deset centimetrů od kraje, vzniknou nám dva takové šneky. Závin rozřízneme podélně, ale na jedné straně nedokrojíme do konce. Jednoho šneka umístíme do nedokrojeného spoje, obě části zamotáme jako cop se dvěma prameny a druhého šneka
zavineme na druhé straně. Přemístíme zavinutce opatrně do formy a necháme kynout znovu asi 45 minut.

Troubu zahřejeme na 190°C.

Ruská brioška

Potom potřeme žloutkem, rozmíchaným s mlékem, posypeme perlovým cukrem a pečeme 45 minut. Pokud se povrch zabarvuje moc rychle, přikryjeme alobalem, který ke konci pečení sundáme. Píchneme do těsta špejlí, když ji vytáhneme suchou, je hotovo, je-li olepená těstem, dopečeme
ještě pár minut. Necháme vychladnout a pocukrujeme. Dobrou chuť!

Ruská brioška


Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář