Ryba pečená s citrónem a bramborami


Ryba pečená s citrónem – s podtitulem „recept líné kuchařky“, protože všechno naskládáte na pekáč, strčíte do trouby a jdete si vypít aperitiv.

Potřebujeme (podle počtu strávníků) menší mořské ryby, očištěné a vykuchané. Může být malá žlutá treska, mořský vlk, pražma, pstruh (mořský, ale určitě by se podobně dal upravit i pstruh duhový), prostě co zrovna moře nebo obchod vydá.Ryba pečená s citrónem

Dál potřebujeme:

olivový olej
máslo
citróny
hrubozrnná hořčice
zralá rajčata
několik snítek divokého fenyklu (varianta je tymián)
bobkový list
česnek
nové brambory

Pokud nejste úplně líní, jako příloha se hodí restovaný fenykl.

Ryba pečená s citrónemTroubu rozehřejeme na 200°C.

Brambory si předvaříme ve slupce asi deset minut. Necháme zchladnout a oloupeme, pokrájíme na čtvrtky. Na plech na trochu olivového oleje rozložíme rajčata a citrón, pokrájené na tenké plátky, naskladáme na ně osolené a ocitrónované ryby, do každé vložíme kousek česneku, snítku fenyklu, plátek citrónu a plátek másla a lehce ji potřeme hořčicí. Kolem dokola ryb nasypeme čtvrtky brambor. Všechno posypeme fenyklovými lístky, posekanými najemno, rybu poklademe i zvrchu kolečky citrónu, poházíme kolem plátky česneku a pár lístků bobkového listu, znovu polijeme olivovým olejem a dáme do trouby na dvacet nebo víc minut, podle velikosti ryb.Ryba pečená s citrónem

Podáváme s bagetou a růžovým vínem. Kdyby se vám chtělo, pokrájejte velkou bulvu fenyklu na tenké proužky, rozehřejte na pánvi olivový olej, přisypte fenykl, osolte, opepřete a opékejte, až se fenykl začne zbarvovat dozlatova. Podlijte malým množstvím bílého nebo růžového vína a nechte ho odpařit. Tuto pasáž opakujte tak třikrát po sobě, až je fenykl měkký a obalený vlastní vypečenou šťávou.

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Eja
    3.8.2014 at 19:56

    Na ten fenykl bych rozhodně líná nebyla, dala bych si ho klidně s opečenou bagetkou jen tak – moc pěkné, zejména s tím růžovým vínem, díky za inspiraci.
    ( Myslíš, že to loupání brambor je nutné ? :-) )

    • Petra
      3.8.2014 at 20:57

      Díky, Ejo. Přemýšlela jsem, že vlastně to loupání není nutné, ale když já je oloupala, tak jsem to tam napsala. Ale rozhodně se u nových brambor dá vynechat (to předvaření ale ne).

    Váš komentář