Šafránové rizoto s pečenou dýní a Fetou


Šafránové rizotoPředem mého psaní bych chtěla upozornit, že pokud někomu na fotkách chybí Feta, má pravdu. Zapomněla jsem ji tam před focením naaranžovat a teď už se nedá nic dělat. Musíte si ji, moji milí, na obrázky domyslet.  Na talíře před jídlem si ji ale už určitě dejte, kombinace jemné rýže, nasládlé dýně a slaného sýra je moc dobrá. Také bych se chtěla předem bránit námitkám, že do rizota mascarpone nepatří – do tohohle ano! Nesmíme být úzkoprsí :-). Takže tady je recept na moje šafránové rizoto s pečenou dýní:

Šafránové rizoto s pečenou dýní a Fetou

pro 4 – 5 strávníků

300 g rýže arborio
1 velká cibule
2 stroužky česneku
200 ml bílého suchého vína
zhruba litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
4 větvičky tymiánu
dvě větší špetky šafránu
30 g mascarpone
kůra z jednoho citrónu
30 g másla a trochu olivového oleje
sůl, pepř

Šafránové rizoto1 malá dýně Hokkaido
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce medu
sůl, pepř, pár lístků tymiánu

140 g Fety
pár plátků pancetty nebo guanciale (nemusí být)

Troubu zahřejeme na 180°C.

Dýni umyjeme, odkrojíme konce, rozpůlíme ji. Vydlabeme zrníčka a vlákna, která dýni vyplňují a nakrájíme ji na stejnoměrné plátky. V misce smícháme 4 lžíce oleje s medem a plátky dýně v marinádě obalíme. Posolíme, popepříme, posypeme trochou tymiánu a rozložíme na plech, vyložený papírem na pečení. Pečeme na horkovzduch asi 20 minut. Hlídáme, abychom dýni nespálili.

Šafrán namočíme do 100 ml teplé vody. Vývar zahřejeme. Rýži propláchneme. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. V kastrolu rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli a česnek a restujeme chvíli. Přisypeme okapanou rýži a dobře promícháme, aby se všechna zrníčka obalila v tuku. Přilijeme víno a necháme ho kompletně odpařit. Potom přilijeme trochu vývaru a šafrán i s vodou, ve které byl namočený. Promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme, za občasného přilití vývaru, asi 18 minut. Rýže má být měkká, ale ne rozvařená, s maličko tuhým středem zrnek, ne suchá. Přidáme pokud je třeba trochu vývaru, mascarpone, nastrouhanou citrónovou kůru, promícháme, ochutnáme, dosolíme a lehce opepříme.

Šafránové rizotoServírujeme rizoto obložené horkou dýní, posypané rozdrobenou Fetou, opraženými dýňovými semínky a kdo chce, s plátky dokřupava opečené slaniny. Dobře se k němu hodí vychlazený Müller Thurgau. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář