Salát s avokádem, mozzarellou a pečenými rajčaty
Nevím, jak vy, ale pociťuji pokaždé po svátcích deficit zeleninových jídel. Ne, že bych neměla ráda smaženého kapra a řízek a svíčkovou a šlehačkové dorty, ale prostě se těším na saláty. Dnes jsem podle stavu špajzu vytvořila tuto kompozici – salát s avokádem, mozzarellou a pečenými rajčátky, korunovaný bazalkovým olejem. Kus léta v deštivém odpoledni. Ve skutečném létě by rajčata mohla zůstat i syrová, ale ta zimní je lépe okořenit a upéct.
Pro 4 strávníky
2 pevná zralá avokáda
2 kusy mozzarelly, nejlépe buvolí
1 menší červená cibule
400 g cherry rajčat
balsamikový ocet
olivový olej
špetka cukru
sůl, pepř
hrst bazalkových listů
šťáva z půlky citrónu
1 kávová lžička červeného pepře
olivový olej
sůl
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Plech vyložíme pečícím papírem. Rajčata omyjeme, zbavíme stopek a rozpůlíme. Rozprostřeme je na plech, pokapeme olivovým olejem, posolíme, popepříme, lehounce pocukrujeme a zakápneme balsamikovým octem. Můžeme přihodit pár větviček tymiánu. Pečeme na horkovzduch 40 minut. Asi pět minut před koncem pečení přihodíme na plech cibuli, nakrájenou na tenoučké plátky. Vytáhneme z trouby, odstraníme tymián a necháme rajčata vychladnout.
Mezitím si v hmoždíři rozdrtíme bazalkové listy, červený pepř, citrónovou šťávu, špetku soli a několik lžic olivového oleje.
Avokádo rozpůlíme, vypeckujeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Mozzarellu necháme okapat a nakrájíme také na plátky.
Na talíře skládáme plátky avokáda, mozzarelly, prokládáme pečenými rajčaty, cibulovými kroužky a bazalkovým olejem. Můžeme použít i kulatou formu asi 10 cm v průměru, potom pokapeme zálivkou každou vrstvu. Podáváme s rukolou, několika plátky sušené šunky a suchým bílým vínem.
Sdílej Štítky