Dnes budeme pokračovat v sezónních receptech. Kombinace salátu s fenyklem a hruškou se zdá být trochu výstřední, ale výsledek je senzační (moje oblíbené hodnocení, zdá se :-). Vůbec se toho nebojte, strávníci vás ocení! Protože je to recept, ve kterém hraje hlavní roli jednoduchost, vybírejte dobře ty nejlepší suroviny. Fenykl ať není nahnědlý, hrušky ať jsou čerstvé a hořčice ať není plnotučná. Tady je recept:
Salát s fenyklem a hruškou
pro 4 strávníky
2 střední bulvy fenyklu
2 pevné, ale dobře zralé hrušky Konference, Boscova lahvice nebo Williams
římský salát
2 hrsti mladých listů špenátu
šťáva z půlky limetky (nemusí být, dala jsem jen kvůli tomu, aby hrušky neztmavly)
100 g parmezánových hoblin
na zálivku:
1 díl octa z sherry
1/2 dílu hrubozrnné nebo jemné dijonské hořčiče
4 díly olivového oleje
2 kávové lžičky medu
sůl, pepř
Všechny přísady na zálivku pečlivě prošleháme v misce.
Ve velké míse smícháme nahrubo pokrájené listy římského salátu a špenátové lístky. Fenykl omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme tvrdé středy a bulvy najemno nakrájíme na proužky. Hrušky rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme limetkovou šťávou. Vše smícháme v míse se salátem, špenátem a zálivkou. Posypeme parmezánem. Hned podáváme s čerstvým pečivem. Sklenička bílého crémantu nebo lehce ovocného bílého vína salát ještě zvýrazní.
Dobrou chuť!
1 komentář
Náhodou jsem objevila balíček Red Chard – mladé lístky červené řepy. K hrušce a fenyklu…jojo….
Lehce upraveno…luxus…
Tvůj věrný králík :-)))