Salát Waldorf


Salát WaldorfDnešní recept je také velmi sezónní. Slavný a klasický salát Waldorf. Určitě má také nějaký příběh, ale upřímně řečeno, nechtělo se mi ho hledat. Asi ho začali dělat v hotelu Waldorf na něčí počest :-). Důležité je, že všechny jeho komponenty jsou právě teď v nejlepší kondici. Je to velmi jednoduchý salát, proto úspěch spočívá ve výběru opravdu kvalitních surovin. Tady je recept:

Salát Waldorf

pro 4 – 5 strávníků

5 velkých křehkých řapíků celeru
2 červená křehká sladkokyselá jablka (např. Gala)
1 menší červená cibule
100 g jader vlašských ořechů
hrst hladkolisté petrželky
225 ml majonézy
šťáva z půlky citrónu (nebo víc, podle chuti)
sůl, čerstvě mletý pepř

Troubu zahřejeme na 180°C.

Ořechy rozprostřeme na plech na papír na pečení a nasucho pečeme v troubě, asi 7-10 minut, hlídáme, promícháme, abychom je nespálili. Necháme je vychladnout.Salát Waldorf

Majonézu smícháme s citrónovou šťávou, solí a pepřem.

Celer nakrájíme na tenké plátky, jablka rozkrojíme na čtvrtiny, zbavíme jadřinců a nakrájíme také na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na tenoučká kolečka, nebo půlkolečka.

Všechny přísady smícháme v misce dohromady. Podáváme vychlazené, ozdobené snítkou celerových lístků. Nejlepší je zapíjet tenhle salát třeba nějakým dobrým Pinot Gris, nejlépe z Alsaska. Salát Waldorf

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Eja
    29.9.2018 at 9:11

    Kruciš, vždycky zapomenu…

  • Anonym
    29.9.2018 at 9:11

    Waldorf je na tom výrazně lépe než třeba Cézar ( těch „pravých Cézarů je…), tady jen není úplně jasno zda celer bulva či řapík…úplně původní recept cca 1890…celkem ale shoda navrch rozinky nebo sekané datle. Já nejradši tuto verzi jak píšeš, kdykoli a v jakémkoli množství.
    Wiki říká https://cs.wikipedia.org/wiki/Waldorfsk%C3%BD_sal%C3%A1t

  • Váš komentář