Salát z bílého chřestu s avokádem


Salát z bílého chřestuV poslední době to tu vypadá skoro vegetariánsky, ale nebojte, nějaké maso zase brzy přijde. Dnes si ale ještě dáme něco lehkého, něco, co se dobře hodí k hezkému počasí, které zatím máme – salát z bílého chřestu s avokádem a se spoustou dalších jarních věciček.  Můžeme použít i zelený chřest, jen musíme zkrátit dobu vaření. Místo ředkviček můžeme použít třeba čertsvé syrové žampiony. Nebo obojí! Takže šup sem s receptem.

Salát z bílého chřestu s avokádem

pro 4 strávníky

2 avokáda, zralá tak akorát
svazek bílého chřestu (můžeme být i zelený)
svazek ředkviček
1 citrón
několik cherry rajčat
olivový olej
balsamikový ocet
sůl, pepř

jemná sušená šunka (parmská, serrano, bayonne)
pár vloček parmezánu (nemusí být)
hrst mladých bylinek (pro mne tentokrát rukola a kerblík)

Salát z bílého chřestuZ chřestu odlámeme spodní dřevnaté kousky (chřest vezmeme do dlaně a zatlačíme na spodní konec, jako bychom ho chtěli zlomit – měl by prasknout přesně v místě, kde končí dřevnatá část), oloupeme a vaříme v osolené vodě s kapkou citrónové šťávy asi 12 minut (zelený chřest vaříme jen tak 8 minut, měl by zůstat křupavý). Opatrně vyjmeme a hned propláchneme studenou vodou. Necháme oschnout na papírové utěrce.Salát z bílého chřestu

Avokádo oloupeme, dužinu nakrájíme nadrobno, smícháme se šťávou z půlky citrónu a uložíme do chladna. Já jsem tentokrát přidala ještě trochu pálivé mangové omáčky, jen pro chuť. Očištěné ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, stejně tak cherry rajčata. Těsně před podáváním složíme na talíře kopečky avokádové směsi, hezky obložíme pokrájeným chřestem, ředkvičkami a rajčaty, přidáme šunku, bylinky a podáváme. Každý sám si salát dosolí a přidá pár kapek dobrého basamikového octa. Salát z bílého chřestuDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Petra
    5.5.2015 at 18:08

    Vítám zpět, Ejo :-). Neboj, chřest přijde, vždycky raději dávám recepty dopředu, abychom byli v pravý čas připraveni. S balsamikovou redukcí mám trochu problém, prostě ji nemám ráda, při nesprávném dávkování přehlusší v jídle všechno. Pár, ale fakt jen pár kapek pořádně zralého balsamikového octa salát jen tak popostrčilo.

  • Eja
    5.5.2015 at 12:16

    Ještě jsem neobjevila chřest vysoké kvality, ještě si počkám…
    Žampiony mi znějí lépe než ředkvičky. A balzamiková ochucená redukce lépe než balsamico ocet.
    Avokádo je doma, serrano taky, chřest intenzivně hledám…

  • Váš komentář