Salát z červené čekanky s ořechy a ementálem


Salát z červené čekanky s ořechyKe konci léta mám vždycky salátové období. Všechno dozrává, všechno je barevné, jsou čerstvé ořechy a bylinky jsou v nejlepší formě. Dnešní salát z červené čekanky s ořechy a ementálem můžeme pojmout ryze vegetariánsky, nebo pro ty, pro které prostě jídlo bez masa není jídlem, můžeme přidat pár plátků sušené šunky nebo pečeného kuřete. Pokud nebudete mít balsamikový krém, dejte do kastrůlku decilitr balsamikového octa a nechte pár minut povařit, až se balsamico začne podobat sirupu. Nechte vychladnout a použijte místo krému. Olej je nejlepší ořechový, ale pokud není po ruce, použijte nějaký neutrální olej, ne olivový, ten se svou chutí do salátu nehodí.

několik listů červené čekanky
několik listů římského salátu
80 g ementálu, nakrájeného na drobné kostičky
hrst jader vlašských ořechů
hrst rozinek
pár ostružin (nemusí být)
pár tenkých plátků sušené šunky (také můžeme vynechat)

Salát z červené čekanky s ořechyna zálivku:
1 polévková lžíce balsamikového krému
2 polévkové lžíce oleje z ořechových jader (nebo slunečnicového oleje)
1 polévková lžíce octa z cidru nebo dobrého vinného octa
1 kávová lžička medu
1 rozmačkaný stroužek česneku
sůl, pepř

Rozinky namočíme do horké vody. Ořechy opražíme na sucho na pánvi a necháme vychladnout. Listy čekanky natrháme na menší kousky, římský salát nakrájíme na proužky.

V misce vyšleháme všechny přísady na hladkou zálivku.

V míse promícháme listy salátů se zálivkou, posypeme sýrem, okapanými rozinkami, ořechy a případně plátky šunky a ostružinami. Salát z červené čekanky s ořechy a ementálemDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář