Salát z červené řepy s pomerančem a koriandrem


Salát z červené řepy s pomerančemKrásný svěží (nemám to slovo ráda, připadá mi takové přepjaté, ale bohužel nevím, jak to vyjádřit lépe) salát. Dvoudílný – z jedné části řepo-pomerančové caprese, z druhé části kostičkový salátek s koriandrem. Dvě překvapivé chuti. Hodí se dobře  jako předkrm, ale s trochou třeba čerstvého kozího sýra nebo s kouskem zralého kravského sýra to může být i zajímavá jarní večeře. Masožravci přikousnou sušenou šunku.Salát z červené řepy s pomerančem a koriandrem:

pro 4 strávníky

4 střední bulvy červené řepy
2 velké pomeranče
svazek čerstvého koriandru

Zálivka 1:
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková líce oleje z vlašských ořechů (nebo 4 olivového)
1 polévková lžíce balsamikového octa
sůl, pepř

Zálivka 2:
1 polévková líce sezamového oleje
1 polévková lžíce olivového oleje
šťáva, která při krájení vytekla z pomerančů
sůl, pepř

Salát z červené řepy s pomerančemTroubu zahřejeme na 190°C. Řepy omyjeme, zabalíme do alobalu a pečeme asi 35 minut. Můžeme využít i troubu, zaměstnanou pečením něčeho jiného a zabalené řepy položit vedle pekáče nebo na dno trouby. Po upečení rozbalíme, necháme trochu vychladnout, ale ne úplně a ještě teplé oloupeme. Polovinu řepy nakrájíme na pěkné plátky a druhou polovinu na kostičky.

Zatímco se řepa peče, připravíme si zálivky – jednu, kterou zalijeme řepné kostičky, získáme rozšleháním první části surovin. Na marinádu řepných plátků rozšleháme druhou část přísad. Koriandr nasekáme nadrobno. Z pomerančů okrájíme kůru i veškerou bílou dužinou a ostrým nožem vykrájíme z pomerančů filátka bez blanek. Šťávu, která vytéká při krájené, zachytíme a vešleháme do zálivky 2.

Teplé plátky řepy necháme marinovat v zálivce 2 se sezamovým olejem, kostičky promícháme se zálivkou 1, s korinadrem a částí pomerančových filátek. Necháme vychladit.Salát z červené řepy s pomerančem

Na talíř rozložíme plátky řepy střídavě s pomerančovými filátky (jako caprese), přidáme druhou část salátu s koriandrem a podáváme s pečivem. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář