Salát ze syrové červené řepy s hořčičnou zálivkou
... s kozím sýrem a žampiony (nebo s něčím úplně jiným)
Řepa se většinou před konzumací vaří nebo peče. Salát ze syrové červené řepy, jak název napovídá, ale počítá s řepou syrovou. Důležité je nakrájet nebo nastrouhat ji na opravdu tenké delší nudličky. Pro dochucení můžete použít jako já kozí sýr, ale klidně i něco úplně jiného, napadl by mě pomeranč, fenykl, nebo naopak nějaký vyzrálý tvrdý sýr a hruška, pečené kuřecí maso a cibulka… Možností je tolik, kolik vás napadne.
Pro 4 strávníky
2 menší červené řepy
2 velké pěkné žampiony
polníček, velká hrst na porci
čerstvý kozí sýr
1 kávová lžička medové a 1 kávová lžička hrubozrnné hořčice
1 polévková lžíce octa ze sherry (nebo prostě dobrý vinný ocet)
4 polévkové lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Polníček opereme ve velkém množství vody a necháme dobře okapat, pro jistotu ještě trochu osušíme papírovou utěrkou (nemáte-li salátovou centrifugu).
Řepu oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a ty potom na tenké nudličky. samosebou je možné řepu i nastrouhat, ale ne úplně na jemno, nejlepší jsou prostě tyhle julienne nudličky. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na jemné plátky.
Přísady na zálivku rozšleháme v misce a vmícháme do nastrouhané řepy. Necháme odležet.
Na talíře esteticky rozmístíme hrst polníčku, poklademe plátky žampionu, řepou a nakonec nahoru rozdrobíme trochu kozího sýra.
Sdílej Štítky