Salát ze syrové červené řepy s hořčičnou zálivkou

... s kozím sýrem a žampiony (nebo s něčím úplně jiným)


Řepa se většinou před konzumací vaří nebo peče. Salát ze syrové červené řepy, jak název napovídá, ale počítá s řepou syrovou. Důležité je nakrájet nebo nastrouhat ji na opravdu tenké delší nudličky. Pro dochucení můžete použít jako já kozí sýr, ale klidně i něco úplně jiného, napadl by mě pomeranč, fenykl, nebo naopak nějaký vyzrálý tvrdý sýr a hruška, pečené kuřecí maso a cibulka… Možností je tolik, kolik vás napadne.

Salát ze syrové červené řepy

Pro 4 strávníky

2 menší červené řepy
2 velké pěkné žampiony
polníček, velká hrst na porci
čerstvý kozí sýr

1 kávová lžička medové a 1 kávová lžička hrubozrnné hořčice
1 polévková lžíce octa ze sherry (nebo prostě dobrý vinný ocet)
4 polévkové lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Polníček opereme ve velkém množství vody a necháme dobře okapat, pro jistotu ještě trochu osušíme papírovou utěrkou (nemáte-li  salátovou centrifugu).
Salát ze syrové červené řepyŘepu oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a ty potom na tenké nudličky. samosebou je možné řepu i nastrouhat, ale ne úplně na jemno, nejlepší jsou prostě tyhle julienne nudličky. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na jemné plátky.

Přísady na zálivku rozšleháme v misce a vmícháme do nastrouhané řepy. Necháme odležet.

Na talíře esteticky rozmístíme hrst polníčku, poklademe plátky žampionu, řepou a nakonec nahoru rozdrobíme trochu kozího sýra.

Salát ze syrové červené řepyDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář