Sfeha aneb masové kuličky v těstě


Sfeha aneb masové kuličky v těstěDnes opět recept z mé oblíbené levantské kuchyně. Jmenuje se sfeha aneb masové kuličky v těstě. Je to jednoduchý recept na večeři nebo pohoštění pro návštěvu, které si můžeme připravit i den dopředu (ano, i druhý den jsou kuličky vynikající), a dokonce se velmi dobře transportují, prostě mají samé plusy. Navíc jsou moc dobré. Podáváme je s různými omáčkami, dole uvádím dvě, ale bez rozpisu, každý si může připravit dip, jaký má rád. Tady je recept:

Sfeha aneb masové kuličky v těstě

těsto na pizzu:
250 ml vody
30 g olivového oleje
1,5 kávové lžičky soli
450 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí nebo 20 g čerstvého

Přísady dáme do mísy pekárny nebo robotu v uvedeném pořadí a necháme si vypracovat těsto. Pokud ho děláme v robotu, přikryjeme po vypracování utěrkou (čistou, ovšem!!! :-) a necháme vykynout.

Mezitím si připravíme masovou směs.

Sfeha aneb masové kuličky v těstě250 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
2 malé cibule
2 polévkové lžíce sekaných rajčat z konzervy (bez nálevu)
1 kávová lžička Tahini (sezamová pasta)
1 kávová lžička skořice
1 kávová lžička mletého koriandru
1 kávová lžička mletého kmína (našeho, moje vylepšení)
sůl, pepř

Vše smícháme dohromady a prohněteme, až vznikne homogenní hmota.

Na bílou omáčku smícháme 1 hustý jogurt (choceňský nejlépe), šťávu z půlky citrónu a 3 polévkové lžíce Tahini. Osolíme, kdo má rád, přidá rozmačkaný stroužek česneku.

Na červenou omáčku rozmixujeme zbytek rajčatové konzervy, přidáme olivový olej, sůl, pepř, hrst posekané petrželky a dvě nadrobno pokrájené zelené cibulky. kdo má rád pálivější chuť, přidá 2 kávové lžičky Harissy.

Sfeha aneb masové kuličky v těstěZ vykynutého těsta vyválíme placku – asi nadvakrát, je ho hodně – vykrajujeme kolečka o průměru 8 cm. Z masové směsi navlhčenýma rukama vyválíme kuličky o velikosti asi golfového míčku, kuličku položíme vždy doprostřed vykrojeného kolečka a těsto kolem zmáčkneme, jako na obrázku. Klademe na plech, vyložený pečícím papírem. Celé potřeme žloutkem, rozmíchaným s trochou horké vody.

Troubu rozehřejeme na 180°C.

Pečeme cca 15 minut, dozlatova. Necháme trochu nebo úplně vychladnout a podáváme s omáčkami, do kterých si každý svoje kuličky namáčí. Sfeha aneb masové kuličky v těstěDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář