Sicilské sladkokyselé cukety


Sladkokysele cukety IVPo dlouhé době mě tu zase máte! Děkuji všem za hezké pozdravy, maily a komentáře a budu se snažit vás zase něčím potěšit. Pořád ještě jsou prázdniny a teplo a hezky, tak zůstaneme u letních receptů. Dnešní recept pochází z oblasti, kde o teple něco vědí, takže se nebudeme bát si ho připravit. Jsou to sladkokyselé cukety! Možná se leknete nezvyklé kombinace, ale odvahu, je to moc dobré. Můžete si cukety dát jako předkrm nebo jako přílohu k pečené rybě a nebudete litovat. U nás tedy nikdo nelitoval. Nejlepší na to jsou takové ty úplně malé cuketky, nezkoušejte použít obryně o velikosti Hindenburgu! Tady je recept (a pochází z mého oblíbeného Dejeuner de soleil):

Sicilské sladkokyselé cukety

Sladkokyselé cukety 6 středních cuket nebo lépe spousta malých cuketek
2 až 3 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce cukru
1 lžíce rozinek
1 lžíce piniových semínek nebo pistácií
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř

Cukety omyjeme, odkrojíme jim konce a nakrájíme je na větší špalíky. V pánvi rozehřejeme pár lžic oleje se stroužky česneku, překrojenými podélně napůl. Přidáme špalíky cuket a chvíli opékáme, až se začnou lehce zbarvovat. Trvá to tak pět minut, ne déle, cukety musí zůstat křupavé. Přidáme lžičku vody, rozinky a piniové oříšky (nebo pistácie) a promícháme na ohni ještě asi 2 minuty.

V misce smícháme ocet s cukrem, přilijeme k cuketám a vypneme. Osolíme, opepříme a necháme chvilku odležet.

Podáváme buď hned horké, nebo vlažné nebo i úplně vychladlé. Sladkokyselé cukety

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář