Simit

turecký chléb se sezamem


Simit turecký chlébTurecká kuchyně, jako všechny kuchyně v jejím širokém okolí, se vyznačuje množstvím druhů pečiva. Recept na notoricky známý pide chléb už tu máme, tak dnes si dáme simit – chléb s dírou uprostřed a se spoustou sezamu navrchu. Je to chleba univerzální, hodí se jako příloha,  na výrobu sendvičů, nebo už trošku natvrdlý na výrobu malých opečených toustíků, prostě jak kdo chce. Takže dost řečí a tady je recept na simit, turecký chléb se sezamem:

500 g polohrubé mouky
300 ml vlažné vody
20 g čertsvého droždí nebo 3 kávové lžičky sušeného
1 kávová lžička cukru
1,5 kávové lžičky soli

talíř horké vody
2 lžičky medu nebo melasy
sezamová semínka

Troubu si zahřejeme na 40°C, ne víc.

Simit turecký chlébMouku, sůl, cukr, vodu a droždí dáme do mísy robotu a mísíme dlouze, dokud není z těsta hmota, která se nelepí na boky mísy. Přemístíme ho do skleněné nebo porcelánové misky, vytřené olejem a necháme ve vyhřáté troubě 30 minut kynout.

V talíři teplé vody rozmícháme med nebo melasu. Sesuneme těsto z mísy na vál, rozdělíme ho na deset kousků. Z každého kousku vyválíme nudli, jako bychom si připravovali zaplétání vánočky. Každou nudli ale přeložíme napůl, zatočíme do spirály a konce spojíme. Kroužek namočíme svrchu v teplé vodě, obalíme v sezamu a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed každého kroužku dáme kulaté vykrajovátko, potřené máslem, abychom udrželi typický otvor. Necháme zase kynout 30 minut v troubě vyhřáté na 40°C.

Plechy vyndáme, troubu rozehřejeme na 210°C, na dno dáme plecháček s vařící vodou. Chleby pečeme asi 20 minut, dozlatova.

Simit turecký chlébDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář