Špagety s citrónovou omáčkou


Špagety s citrónovou omáčkouA máme zase prosinec. Máme ho rádi, i ho nesnášíme, ale hlavně v průběhu prosince máme (skoro) pořád málo času. Takže se nám budou hodit i takové jednoduché recepty, jako jsou dnešní špagety s citrónovou omáčkou. Jako u všech úplně jednoduchých jídel, moc záleží na kvalitě použitých surovin, v tomhle případě hlavní roli hrají citróny. Díky restování citrónové kůry v másle mají těstoviny opravdu neodolatelnou chuť. Tak tady je recept (našla jsem ho na osvědčeném místě zde). Ještě mě napadá, že je to tak dobré, že si to klidně uvaříme, i když budeme mít času spoustu:

Špagety s citrónovou omáčkou

pro 4 osoby

500 g špaget (suchých, nevaječných)
250 ml smetany na šlehání
50 g másla
kůra a šťáva ze dvou menších neošetřených citrónů
hrst posekané petrželky
sůl, pepř
1 stroužek česneku, nadrobno posekaný (nemusí být)

Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji.

V prostorné pánvi rozehřejeme máslo, přidáme jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Snížíme teplotu a orestujeme cca 1 minutu. Přilijeme smetanu a přivedeme téměř k varu. Odstavíme.Špagety s citrónovou omáčkou

Špagety vložíme do vroucí vody a vaříme asi 4 minuty. Odebereme trošku vody z vaření a špagety rychle scedíme a hned je vrhneme do pánve se smetanou. Promícháme a vaříme ještě 2 minuty, nebo tolik, aby špagety byly tak akorát hotové. Je-li třeba, přilijeme trochu smetany nebo vody z vaření špaget. Osolíme, opepříme. Úplně nakonec přilijeme citrónovou šťávu podle chuti a sekanou petrželku. Podáváme horké, třeba s kouskem narychlo opečeného lososa. Nedoporučuji přidávat parmezán, má neblahou vlastnost ve společnosti kyselých přísad předvádět své nejhorší vlastnosti. Ale kdo má rád, může si ho klidně dát :-). Sklenička ryzlinku se naopak hodí velmi dobře! Špagety s citrónovou omáčkou

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Eja
    2.12.2018 at 12:30

    Rychlé, skvělé. Nepíšeš kdy česnek, tak těsně před přilitím smetany jsem ho přidala. Parmezán jsem nedala, jednak to radíš a jednak mi sem nějak nepasuje.
    Ale Tvůj králík má dotaz – dělám špagety s citronovou omáčkou, kdy se důkladně metličkou v míse prošlehá oliváč, citronová šťáva a parmezán a do toho se mrsknou uvařené špagety, dochutit bazalkou, strouhám ještě trochu kúry navrch. Nemám pocit, že by parmezán s citronem dělal nějakou neplechu. Co by to podle Tebe mělo dělat? Měnit chuť? Máš to vyčtené nebo vlastní zkušenost?

    • Petra
      2.12.2018 at 20:10

      Díky za vyzkoušení, milá Ejo. Myslela jsem si, že tenhle recept se ti bude líbit :-). K tomu sýru – připadá mi, že ta kyselost citrónová s parmezánem nesedí, vytáhne z něj takovou tu zatuchlou nakyslost, ale asi to je jen moje obsese, vyčtené to nemám.

    Váš komentář