Špagety s citrónovou omáčkou


Špagety s citrónovou omáčkouA máme zase prosinec. Máme ho rádi, i ho nesnášíme, ale hlavně v průběhu prosince máme (skoro) pořád málo času. Takže se nám budou hodit i takové jednoduché recepty, jako jsou dnešní špagety s citrónovou omáčkou. Jako u všech úplně jednoduchých jídel, moc záleží na kvalitě použitých surovin, v tomhle případě hlavní roli hrají citróny. Díky restování citrónové kůry v másle mají těstoviny opravdu neodolatelnou chuť. Tak tady je recept (našla jsem ho na osvědčeném místě zde ). Ještě mě napadá, že je to tak dobré, že si to klidně uvaříme, i když budeme mít času spoustu:

Špagety s citrónovou omáčkou

pro 4 osoby

500 g špaget (suchých, nevaječných)
250 ml smetany na šlehání
50 g másla
kůra a šťáva ze dvou menších neošetřených citrónů
hrst posekané petrželky
sůl, pepř
1 stroužek česneku, nadrobno posekaný (nemusí být)

Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji.

V prostorné pánvi rozehřejeme máslo, přidáme jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Snížíme teplotu a orestujeme cca 1 minutu. Přilijeme smetanu a přivedeme téměř k varu. Odstavíme.Špagety s citrónovou omáčkou

Špagety vložíme do vroucí vody a vaříme asi 4 minuty. Odebereme trošku vody z vaření a špagety rychle scedíme a hned je vrhneme do pánve se smetanou. Promícháme a vaříme ještě 2 minuty, nebo tolik, aby špagety byly tak akorát hotové. Je-li třeba, přilijeme trochu smetany nebo vody z vaření špaget. Osolíme, opepříme. Úplně nakonec přilijeme citrónovou šťávu podle chuti a sekanou pettrželku. Podáváme horké, třeba s kouskem narychlo opečeného lososa. Nedoporučuji přidávat parmezán, má neblahou vlastnost ve společnosti kyselých přísad předvádět své  nejhorší vlastnosti. Ale kdo má rád, může si ho klidně dát :-). Sklenička ryzlinku se naopak hodí velmi dobře! Špagety s citrónovou omáčkou

 

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Eja
    2.12.2018 at 12:30

    Rychlé, skvělé. Nepíšeš kdy česnek, tak těsně před přilitím smetany jsem ho přidala. Parmezán jsem nedala, jednak to radíš a jednak mi sem nějak nepasuje.
    Ale Tvůj králík má dotaz – dělám špagety s citronovou omáčkou, kdy se důkladně metličkou v míse prošlehá oliváč, citronová šťáva a parmezán a do toho se mrsknou uvařené špagety, dochutit bazalkou, strouhám ještě trochu kúry navrch. Nemám pocit, že by parmezán s citronem dělal nějakou neplechu. Co by to podle Tebe mělo dělat? Měnit chuť? Máš to vyčtené nebo vlastní zkušenost?

    • Petra
      2.12.2018 at 20:10

      Díky za vyzkoušení, milá Ejo. Myslela jsem si, že tenhle recept se ti bude líbit :-). K tomu sýru – připadá mi, že ta kyselost citrónová s parmezánem nesedí, vytáhne z něj takovou tu zatuchlou nakyslost, ale asi to je jen moje obsese, vyčtené to nemám.

    Váš komentář