Špenátový nákyp s mandlemi

neboli clafoutis aux épinards et aux amandes


Špenátový nákypI v této předvánoční době se musí jíst a vařit. Nejlépe co nejrychleji a s co nejmenší námahou. Špenátový nákyp je rychlý a nenáročný, zato strašně dobrý a multifunkční. Předkrm, hlavní chod se salátem, příloha, snad jen jako dezert se úplně nehodí.

500 g listového špenátu, omytého
80 g mandlí v plátcích
50 g strouhaného parmezánu
3 dcl smetany ke šlehání
4 dcl mléka
1 stroužek česneku
6 vajec
6 polévkových lžic Maizeny (nebo jiné škrobové moučky)
50 g másla
sůl, pepř

Troubu předehřejeme na 180°C. Máslem vymažeme 6 jednotlivých zapékacích mističek nebo jednu větší.

Rozpustíme 20 g másla v kastrolu, přidáme špenátové listy a necháme je asi 10 minut podusit, občas zamícháme. Mezitím  rozšleháme v misce vejce s Maizenou, přidáme mléko a smetanu a stále šleháme. Osolíme, opepříme, přidáme polovinu parmezánu, podrcený česnek, vymačkaný špenát a promícháme. Směs dáme do formiček nebo do formy, poklademe kousky zbylého másla a pečeme 20 minut. Vytáhneme z trouby, posypeme zbytkem parmezánu a mandlemi a pečeme dalších 10 minut.

Špenátový nákypPodáváme horké, jako samostatný pokrm se zeleným salátem nebo jako přílohu ke grilované rybě. Pokud zbyde, jíme přímo z pekáčku i studené :-). Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • wydra
    4.1.2014 at 0:52

    kdysi jsem neco takoveho vyrabela od oka do nejake formy, duverne jsem tomu rikala sufle :-) Takze po letech obnovim a udelam jak pise Pitruse ! :-)

    • Petra
      4.1.2014 at 19:16

      Napis, jak jsi byla uspesna. Hezky novy rok, wydruse!

    Váš komentář