Špenátový quiche s ricottou a rajčaty


Zimní světlo příliš nepřeje focení, tedy ne mému stylu focení, protože nemám ráda aranžování a umělé přisvěcování, takže musím občas sáhnout do svého fotografického fundusu a vytáhnout na světlo boží nějakého zapomenutého sirotka. Dnes padl los na špenátový quiche s rajčaty. Špenát seženeme snadno, s rajčaty je to horší, ale dají se použít i cherry rajčátka, nebo se dají úplně vynechat či nahradit tenkými proužky proužky papriky. Kdo spěchá, může použít i listové těsto, v tom případě nepředpékáme, jinak postup je stejný (včetně propíchání těsta vidličkou).

Na kulatou koláčovou formu o průměru cca 25 cm

Špenátový quichena těsto:
200 g hladké mouky
120 g studeného másla
3 lžíce studené vody
špetka soli
případně 2 lžíce nemletého máku

 

na náplň:
400 – 600 g čerstvého listového špenátu
2 velká rajčata (nebo ekvivalent malých)
250 g ricotty
2 vejce
1 cibule
2 stroužky česneku
80 g nastrouhaného parmezánu nebo podobného tvrdého sýra
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
sůl, pepř
olivový olej

Mouku se solí prosijeme na vál, dokola nadrobno nakrájíme máslo (můžeme ho i nahrubo nastrouhat), uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme tři lžíce vody, zamícháme druhým koncem lžíce a rychle zpracujeme hladké těsto. Není třeba ho propracovávat dlouho, jen co se spojí a utvoří hladkou hmotu. Těsto hned vyválíme (vál si pomoučíme) a vyložíme jím koláčovou formu. Dno propícháme hustě vidličkou a dáme odpočinout do lednice.

Zatímco těsto odpočívá, ve velkém hrnci zahřejeme trochu oleje, orestujeme na něm rychle cibuli a česnek, nakrájené nadrobno, přidáme špenát, osolíme, opepříme a necháme špenát pustit vodu. Vyklopíme na síto a necháme vychladnout. Pak špenát vymačkáme, párkrát překrojíme, dáme do mísy, přidáme ricottu, vejce, 50 g sýra, muškátový oříšek, zamícháme, ochutnáme, podle chuti přidáme sůl, pepř (hodí se i červený). Rajčata nakrájíme na tenoučké plátky.

Troubu rozehřejeme na 190°C.

Těsto přikryjeme alobalem, na něj nasypeme dvě tři hrsti suchých fazolí (nebo hrachu, čočky) a pečeme cca 20 minut. Pak korpus vytáhneme z trouby, sundáme alobal i se zátěží, na těsto rozetřeme špenátovou náplň, posypeme zbytkem sýra, poklademe rajčaty, pokapeme olivovým olejem a pečeme ještě asi 30 minut.

Podáváme k aperitivu nebo se salátem jako předkrm nebo večeři. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Lucie
    22.5.2018 at 13:39

    Vynikající! Perfektní recept.

    • Petra
      24.5.2018 at 21:51

      Děkuji! Jsem moc ráda, že se povedlo.

    Váš komentář